Kriget i Ukraina | 5 jan 2023

Elever bygger kaminer till Ukraina

Under januari kommer eleverna på Yrkesvux och Söderslättsgymnasiets industritekniska utbildningar i Trelleborg att svetsa ihop 120 fältkaminer som ska skickas till Ukraina. Till varje kamin bifogas ett slags gåvobrev som eleverna skrivit.

Elever bygger kaminer till Ukraina
I januari ska elever på Yrkesvux och Söderslättsgymnasiets industritekniska utbildningar bygga cirka 120 fältkaminer som ska skickas till Ukraina. Foto: Niclas Ingvarsson

I projektet ”Vi värmer Ukraina” har elever och lärare på Yrkesvux och Söderslättsgymnasiets industritekniska utbildningar i Trelleborg tagit ett initiativ till att bygga kaminer som ska skickas till Ukraina.

Förberedelserna har pågått under ett antal veckor, bland annat har skolorna kontaktat en rad olika företag som varit villiga att ställa upp med bland annat material, ritningar och transporter.

Samtliga kaminer kommer att vara klara för leverans i slutet på januari för vidare transport till Kävlinge där kaminerna sampackas med annat som ska skickas till Ukraina.

– Det här är ett utmärkt tillfälle för eleverna som går industritekniska utbildningar på Yrkesvux och gymnasiet att dels få omsätta sina nyvunna kunskaper till praktiskt resultat; dels få göra en värdefull insats för människor i Ukraina som är i behov av hjälp, säger Magnus Österberg, svetslärare på Yrkesvux.

– Vi har också en tanke om att det till varje kamin ska bifogas ett slags gåvobrev som våra gymnasieelever får skriva. De får skicka en hälsning på engelska med en beskrivning hur de tillverkat kaminen. På så sätt får eleverna möjlighet att arbeta med såväl teknik som språk i en och samma övning, berättar Christian Nilsson, förstelärare på Söderslättsgymnasiets industritekniska program.

Ett av de företag som bidragit med material till kaminerna är Plåtspecialisten.

– Det var en självklarhet för oss att bidra när vi fick frågan om vi ville skänka material till kaminerna, säger Anders Pettersson, vd på Plåtspecialisten.

 

Källa: Trelleborgs kommun

Publicerad 5 januari 2023

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.