Lagring | 24 nov

Elbolag storsatsar på batterilagring

Jämtkraft planerar nu för en storsatsning på batterilagring. För ett år sedan investerade elbolaget i en batterianläggning vid ett vattenkraftverk och det slog så väl ut att man nu planerar för en till anläggning med femton gånger högre kapacitet. Inom ett par år ska även batterilagring av el från vind och sol vara verklighet i länet.

Elbolag storsatsar på batterilagring
För ett år sedan installerade Jämtkraft sin första batterianläggning vid Granbo. Investeringen har slagit väl ut och nu gör elbolaget en storsatsning på batterilagring. Foto: Jämtkraft

– Vi satsar stenhårt på att utveckla nya lösningar med modern teknik. Batterier kommer att spela stor roll för balansen i elsystemet i framtiden, och är därmed en nyckelfaktor för att säkra elförsörjningen till våra kunder, säger Hervé Currat, chef för utvecklingsavdelningen vid Jämtkraft elproduktion.

Hervé Currat, chef för utvecklingsavdelningen vid Jämtkraft elproduktion. Foto: Jämtkraft

När behovet av el ökar samtidigt som den elproduktionen blir mer väderberoende behöver vattenkraften kunna gå in snabbt och täcka upp när det uppstår brister i systemet. Det tar tid för vattenkraftverkets turbiner att ändra hastighet och det sliter en del på anläggningen. Med hjälp av batterier kan snabba regleringar mot elnätet göras utan att kraftverkens turbiner behöver växla upp farten och därför minskar slitaget av maskinerna. Batterierna laddas sedan upp när behovet av el är mindre och innan turbinen saktar ner.

Investeringen som Jämtkraft gjorde för ett år sedan vid vattenkraftverket i Granbo var en av de första hybridanläggningarna i landet. Det innebär att batterierna är integrerade med vattenkraftverket och fungerar ihop med turbinen på ett automatiserat sätt. Batterierna och tillhörande kraftelektronik ryms i två containrar och kapaciteten för lagring är 1 000 kilowattimmar.

Resultatet har varit lyckat och fördelarna med batterilagring är stora. Stabila och jämna leveranser till kunderna är viktigast, men även möjligheten att sälja överskott till Svenska Kraftnät när de gör snabba avrop. Nu utreds investering i en rejäl hybridanläggning i Hissmofors, som kommer att kunna lagra 15 000 kilowattimmar. Därefter planeras för fyra anläggningar vid olika vattenkraftverk runt om i länet.

Jämtkraft ligger även i framkant när det gäller att lagra el från vind och sol. Utredning pågår för att skapa en hybridpark där en vindkraftpark kompletteras med en solpark och batterilagring. Storlek och geografisk placering diskuteras men ambitionen är att den första ska stå klar 2024.

– Vind och sol kompletterar varandra på ett bra sätt. Vanligtvis är det antingen soligt eller blåsigt väder. Vi har mest vind på vintern och mer sol på sommaren. När vi dessutom möjliggör lagring av el från sol- och vindkraftparker har vi helt plötsligt en mycket mer stabil och jämn leverans från dessa två förnybara energikällor, säger Hervé Currat.

Källa: Jämtkraft

Publicerad 24 november 2022

På nytt jobb

Per Löfström har utnämnts till chef för PE Teknik & arkitekturs affärsområde vvs-design.
Magnus Rundqvist har anställts som säljare i distrikt Syd hos Gebwell AB. Han kommer från Beulco.
 Mikael Wall har anställts som kalkyl- och säljansvarig hos Ventab Göteborg AB, Göteborg. Han kommer från IV Väst.
Anette Edsvik har anställts som säljare på Inventiair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.