Ekodesigndirektiv försenade

Ekodesignkraven för pannor och varmvattenberedare är försenade. En del av de föreslagna kraven skulle ha börjat gälla i januari i år, men ännu är inga beslut fattade.

Den 1 januari i år var det tänkt att nya krav på systemverkningsgrad för pannor och varmvattenberedare skulle börja gälla. Verkningsgraden för pannor med en effekt under 70 kilowatt skulle då vara minst 56 procent. Men ännu är inga beslut fattade om vare sig ekodesignkrav eller energimärkningskrav för de här produkterna.
– Vi väntar oss en kommittéomröstning om krav för dessa produkter under 2011 – kanske före sommaren för varmvattenberedare, säger Lovisa Blomqvist, handläggare på Energimyndigheten.
Tidsplanen för införande av kraven läggs först när väl besluten är tagna. Sedan tar det minst ett år tills de första kraven träder i kraft.

Nästa krav på systemverkningsgraden är 76 procent och föreslås börja gälla 1 januari 2013. Men om det verkligen blir så går inte att säga i dag. Det föreslagna ekodesigndirektivet omfattar pannor och varmvattenberedare för gas, olja, och el på mellan 3,6 och 350 kilowatt. Direktivet gäller inte biobränslepannor. De föreslagna kraven bygger på att produkterna säljs i kompletta paket med styr- och reglersystem, pump, med mera. Data om energieffektivitet tas fram med hjälp av beräkningsprogrammet EcoBoiler som utarbetats av EU.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 3/2011 sid 10

Publicerad 24 mars 2011

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.