Einar Mattsson får gratisvatten
I kvarteret Ässjan vid S:t Eriksgatan 114 vid Norrtull i Stockholm finns en innergård vars rabatter efter många år blivit gamla och därför behövde göras om. Idén om att koppla gratisresursen dagvatten till bäddarna uppstod när man såg hur nära rabatterna som stuprören satt.

Einar Mattsson arbetar på flera sätt med att skapa alltmer hållbara gårdar genom att också ta tillvara resurser som dagvatten. Istället för att belasta stadens dagvattennät, leds vattnet om till särskilt anpassade regnrabatter.
Den här typen av bevattning är nödvändig och hjälpsam. Det visade sommaren i år som var väldigt varm och torr under en lång period.
– De 60 cm höga cortenstålsrabatterna här lutar eftersom gården lutar, därav den fiffiga ovanpå-konstruktionen. Här får funktion gå före estetik, men vi har valt att plantera växter som är så höga att de under sommar och höst döljer konstruktionen, säger Johanna Karlsson, gruppchef för Einar Mattssons Utemiljöavdelning.

Den understa delen av rabatten används som vattenmagasin och består av ren pimpstenskross. Ovanför den undre delen finns hål för att släppa ut överflödigt vatten om det blir fullt. Vattenmagasinet bidrar dels till fördröjning av vattnet, men också som en reservoar för växterna under torrare perioder. De två avlånga sex meter långa nya rabatterna har också två olika blandningar av pimpstensjord, för att kunna testa vilken den mest optimala blandningen är för denna typ av regnrabatt. Ett ytterligare syfte med att utnyttja regnvatten som resurs är också att vid kraftiga regn och skyfall avlasta stadens ledningssystem.
Den här typen av bevattning är nödvändig och hjälpsam. Det visade sommaren i år som var väldigt varm och torr under en lång period. Med den här konstruktionen klarar växterna i bäddarna långa perioder i hett och regnfattigt klimat. Funktionen finns inte bara i rabatterna utan även i stora krukor.
Källa: Einar Mattsson