Efterlängtat bad i Alvesta
Efter många års diskuterande ska alvestaborna få ett nytt badhus med varmvattenbassäng. I byggprojektet samarbetar tre totalentreprenörer.
Badhuset byggs ihop med en äldre anläggning, som bland annat inrymmer en bowlinghall. Foto Lina Alriksson
I mars förra året tog fullmäktigeförsamlingen i Alvesta ett enhälligt beslut som förmodligen kommer att få stor betydelse för reumatikerna i kommunen. Då beslutades nämligen att det i början av 1970-talet uppförda badhuset skulle ersättas med ett nytt för cirka 90 miljoner kronor. Förutom en helt ny 25-metersbassäng med sex banor blir det varmvattenbassäng med höj- och sänkbart golv, barnavdelning samt bubbelpool. Just varmvatten är efterlängtad av kommunens reumatiker, eftersom de tidigare varit hänvisade till grannkommunen Växjös varmvattenfaciliteter. Till det kommer att kafédel samt nya omklädningsutrymmen. Det gamla badhuset var på upphällningen, både vad gällde byggnad och installationer. Väggarna i maskinutrymmena under bassängen var söndervittrade och armeringsjärnen stack fram. Plaströren som suttit sedan 1972 hade man ingen aning om hur länge de skulle hålla. Den gamla bubbelpoolen hade börjat läcka och togs till slut ur bruk. Ett av de tre dåvarande reningsfiltren var i så dåligt skick att det också var taget ur bruk.
Riven långvägg Det gamla badhuset är ihopbyggt med en idrotts- och bowlinghall som ska vara kvar. Det man gjort är att riva ena långväggen till badhuset och där bygga till den nya badanläggningen. Den gamla bassängen ska fyllas igen och där ska bli gym och relaxavdelning. Hela projektet ska vara avslutat till hösten. Michael Arvidsson är chef för värme- och sanitetsavdelningen hos Bravida i Växjö, som ansvarar för vvs- och elinstallationerna: – Det är en mycket intressant upphandling som Alvesta gjort genom att vi är tre totalentreprenörer som ska samarbeta om att få klart det nya badhuset. I den här upphandlingen var priset inte det enda viktiga, utan även det tekniska kunnandet hos entreprenörerna. Man satte till och med pengar på nyckelpersonernas kompetens och även besparingsåtgärder i de tekniska lösningarna, säger han. Det är byggentreprenören Dynacon som har ansvar för stom- och byggarbetena samt själva bassängarbetena. Bravida har ansvar för samtliga vvs- och elinstallationer, förutom ventilation där Bravida har Imtech Ventilation i Växjö som underentreprenör. För vattenreningstekniken står danska leverantören Inblue.
Studiebesök i Helsingborg Inför valet av byggsystem gjordes studiebesök, bland annat besöktes det nya badhuset i Helsingborg, vars system valdes. – De hade byggt huset med prefabbetong, TT-kassetter i tak och sandwichväggar, vilket inte innehåller några organiska material där det kan växa mögel, förklarar Christian Gustafsson, platschef för byggentreprenören Dynacon som utför byggentreprenaden. Även om det mesta av installationerna är helt nya, kommer det befintliga badhusaggregatet behållas, men flyttas till ett helt nytt teknikrum. Även de befintliga tillufts- och frånluftsaggregaten för badhallens omklädningsutrymmen, källardelar samt för kafé- och entrédelar behålls, men flyttas även de till ett helt nytt teknikrum. Nya luftbehandlingsaggregat installeras för den nya baddelen och det nya gym som ska anläggas. – Tanken var från början att installationerna skulle monteras i två plan, men det ändrades. Istället byggs ett helt eget teknikrum, där både inkommande el, fjärrvärme och alla vvs-installationer kan rymmas, säger Michael Arvidsson. Bassängdelen förses med tilluft i golvnivå. Från det nya installationsutrymmet dras kanaler i den nya källaren, där de ansluts till vertikala kanaler som leder upp i bassängutrymmet.
Egen värmeväxling Hela anläggningen försörjs med fjärrvärme. All värmeutrustning byts, exempelvis får varje bassäng sin egen värmeväxlarenhet, vars storlek beror på bassängvolymen. Eftersom den gamla delen av byggnaden fortfarande är i drift har man en provisorisk fjärrvärmeanslutning, kopplad till den gamla undercentralen.
Mark Kretz, Energi & Miljö nr 2/2014 sidan 24-27
FAKTA:
- Varmvattenbassängen blir 12,5*8 m Simbassängen blir 25*15,5 m
- Badvattentemperaturer: Simbassängen: 29 °C Varmvattenbassängen: 34 °C Bubbelpool: 38 °C Barnbassäng: 34 °C
- Termisk miljö (vid DVUT -20 °C): Nya bassänghallen 28 °C Bubbelrum 28 °C Varmvattenbassängrum 34 °C
- Byggherre: Alvesta kommun
- Byggentreprenör: Dynacon
- VVS- och elentreprenör: Bravida
- Ventilationsentreprenör: Imtech
- VVS-konsult: FLK samt TN-System
- Bad- och reningsteknik: Inblue