Fastighetsmässan | 2 maj 2023

Effektivisering kan hota innemiljön

Hela Sverige energieffektiviserar – men det finns risker i form av försämrad inomhusmiljö. Under en paneldebatt på Fastighetsmässan diskuterades hur energieffektiviseringen kan göras utan att försämra inomhusklimatet.

Effektivisering kan hota innemiljön
Britta Permats, Jonathan Hall och Marie-Louise Luther debatterade.

I panelen ingick Marie-Louise Luther, Astma- och allergiförbundet, Jonathan Hall, Fastighets­ägarna service, och Britta Permats, Svensk ventilation, samt moderator Lotta Bångens, EEF (Energieffektiviseringsföretagen) som konstaterade att det finns stor potential att energieffektivisera smart.

– Vi har en helt annan världsbild i dag än för ett par år sedan, plötsligt vill alla prata energieffektivisering, inledde Lotta Bångens debatten.

Jonathan Hall konstaterade att kunskapsnivån kring energieffektivisering generellt i samhället har ökat rejält på senare tid, många börjar ifrågasätta och fundera kring alternativa lösningar – på gott och ont.

– Det är jättebra att medvetenheten och intresset ökar, men det är lätt att hamna snett. Viktigt framåt är att vi inte tappar det fundamentala i att värma och ventilera våra hus, poängterade Jonathan Hall.

Marie-Louise Luther berättade att hon har tagit emot samtal från oroliga föräldrar till barn där skolorna stängt av eller dragit ned flödet på ventilationen.

– Det är oroväckande att fastighetsägare drar ned ventilationsflöden samtidigt som det ofta är för många barn i klassrummen. Jag skulle önska att man anpassade verksamheten efter flödet – eller ännu hellre tvärtom.

Viktigt framåt är att vi inte tappar det fundamentala i att värma och ventilera våra hus

Hon påtalade också risker som exempelvis tillväxt i tilluftsfilter om man stänger av ventilationen och även tryckförändringar i väggarna.

– Här behövs det mer forskning, ansåg hon.

Britta Permats, Svensk ventilation, lyfte vikten av behovsstyrd ventilation i skolor men även på många kontor. Hon poängterade även att det går att få samma eller bättre besparingar av att byta till en energieffektiv fläkt som att ställa ned eller stänga av sin befintliga fläkt om den inte är ny, och hon efterlyste även bättre visuella verktyg för att ta reda på hur bra inomhusmiljö man har.

– Det är ett problem på många skolor att man stänger av ventilationen när det inte är barn i lokalerna. Med behovsstyrning kan man hålla igång ventilationen hela tiden men anpassa flödet efter hur lokalerna används.

Panelen var överens om att potentialen för att energieffektivisera utan att försämra inomhusmiljö är god men att det kommer att krävas stora investeringar initialt, som sedan betalar sig över tid.

– Tänk om alla bostadsrättsföre­ningar kunde koppla ihop sina frånluftsfläktar med vätskeburen värmeåtervinning. Jag vet att många bostadsrättsföreningar tittar på det, men att det handlar om stora investeringar, sade Jonathan Hall.

Publicerad 2 maj 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.