Donation | 13 jul

Energibolag skänker reservkraftaggregat till Ukraina

E.ON Sverige donerar två dieselaggregat till det översvämmade området kring den sprängda Kachovka-dammen i Ukraina. Aggregaten har tidigare använts för reservkraft vid energibolagets huvudkontor i Malmö.

Energibolag skänker reservkraftaggregat till Ukraina
Två dieselaggregat som tidigare använts som reservaggregat vid E.ons huvudkontor i Malmö doneras till Ukraina för att bidra till elförsörjningen i det översvämmade området kring den sprängda Kachovka-dammen. Foto: E.ON

Det rör sig om två dieselaggregat för reservkraft, ett på 3 ton och en effekt på 330kvA/264 kW, det andra på 1,2 ton och med en effekt på 50 kvA/50 KW, vilka fram tills nu försett E.ON:s två huvudkontorsbyggnader i Malmö med reservkraft. Donationen genomförs via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ansvarar för transporten och kontakterna med mottagaren i Ukraina.

– Det känns självklart att skicka reservaggregat vi inte har behov av i Sverige, så de kan komma till användning i Ukraina, där stora delar av energisystemet har förstörts av Ryssland, säger E.ON:s vd Johan Mörnstam.

Kraftaggregaten ska bidra till elförsörjningen i det översvämmade området kring den sprängda Kachovka-dammen. E.ON-koncernen har skickat omfattande bidrag av material sedan den 24 februari 2022, senast i september i fjol då E.ON skickade 25 långtradare med utrustning till det ukrainska högspänningsnätet.

Källa: E.ON

Publicerad 13 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.