Donation | 13 jul 2023

Energibolag skänker reservkraftaggregat till Ukraina

E.ON Sverige donerar två dieselaggregat till det översvämmade området kring den sprängda Kachovka-dammen i Ukraina. Aggregaten har tidigare använts för reservkraft vid energibolagets huvudkontor i Malmö.

Energibolag skänker reservkraftaggregat till Ukraina
Två dieselaggregat som tidigare använts som reservaggregat vid E.ons huvudkontor i Malmö doneras till Ukraina för att bidra till elförsörjningen i det översvämmade området kring den sprängda Kachovka-dammen. Foto: E.ON

Det rör sig om två dieselaggregat för reservkraft, ett på 3 ton och en effekt på 330kvA/264 kW, det andra på 1,2 ton och med en effekt på 50 kvA/50 KW, vilka fram tills nu försett E.ON:s två huvudkontorsbyggnader i Malmö med reservkraft. Donationen genomförs via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ansvarar för transporten och kontakterna med mottagaren i Ukraina.

– Det känns självklart att skicka reservaggregat vi inte har behov av i Sverige, så de kan komma till användning i Ukraina, där stora delar av energisystemet har förstörts av Ryssland, säger E.ON:s vd Johan Mörnstam.

Kraftaggregaten ska bidra till elförsörjningen i det översvämmade området kring den sprängda Kachovka-dammen. E.ON-koncernen har skickat omfattande bidrag av material sedan den 24 februari 2022, senast i september i fjol då E.ON skickade 25 långtradare med utrustning till det ukrainska högspänningsnätet.

Källa: E.ON

Publicerad 13 juli 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.