Energirenovering | 6 jul 2022

E.ON går i bräschen för energirenovering till privatkunder

E.ON har ingått ett samarbete med Hemma och Klimatfastigheter, och lanserar som första energibolag redan i höst energirenovering som tjänst till sina privatkunder.
– Fokus läggs på åtgärder som sänker kundens kostnader samtidigt som det gör huset mer hållbart, säger David Sätterman, chef för E.ON:s solcellsaffär.

E.ON går i bräschen för energirenovering till privatkunder
E.ON blir först ut bland energibolagen att erbjuda energirenovering till sina privatkunder. Foto: E.ON

Energirenovering innebär att man med grund i en unik digital energikartläggning tar fram en skräddarsydd lösning för varje enskilt hus. Genom att samköra kundernas energidata med andra datakällor möjliggörs att enkelt identifiera vilka renoveringar som ger mest nytta till rätt pris.

– Det kan till exempel handla om att installera solceller på taket eller att byta uppvärmningssystem från direktverkande el till värmepump, säger David Sätterman.

Enligt Sätterman kan de flesta villaägare minska sin energianvändning med minst 30 procent genom att investera i energiförbättringsåtgärder.

– Det finns en potential att genom energirenovering spara in 11 TWh el i Sverige. Det handlar om stora besparingar som kan göras både vad gäller elkostnader och miljöpåverkan, säger David Sätterman.

Fastigheter står för cirka 40 procent av den totala energianvändningen i Europa. För att nå målen i Parisavtalet behöver energianvändningen minska och energin användas smartare.

Energirenoveringstjänsten erbjuds i samarbete med Hemma, vars plattform stödjer energiomställningsprojekt från analys till uppföljning med fokus på att aggregera och analysera data om fastigheten och dess energiprestanda.

– Vi är glada över att vi nu startar den första större satsningen i Sverige med fokus på att sänka energianvändningen i villor. Det känns extra viktigt givet senaste tidens energiprisökningar. Vi tror starkt på kombinationen digital datainhämtning och analys med personlig rådgivning, vilket vi tillsammans kan erbjuda i detta samarbete, säger Therese Ruth från Hemma.

Samarbetspartner är också Klimatfastigheter, som är den part som stödjer den individuella villaägaren med beräkning, projektledning, upphandling och genomförande av paketlösningar för energieffektivisering.

– Efter att ha utvecklat energirenoveringskonceptet i Sverige så är vi på Klimatfastigheter enormt stolta över att fortsätta vara på kundens sida tillsammans med E.ON och Hemma. I och med detta samarbete kan vi fortsatt stödja kunden genom hela processen utifrån deras villkor och förutsättningar. Kombinationen mellan digital energikartläggning och personlig rådgivning gör att vi kan nå många fler villaägare och bli än mer effektiva i vår energirenoveringsprocess säger Martin Wikman, vd för Klimatfastigheter.

Källa: E.ON

Publicerad 6 juli 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.