Kostnadsökningar | 16 aug 2022

Dyrare VVS-material – drygt tio procents ökning mot i fjol

Priserna på byggmaterial fortsätter att öka. För VVS-material handlar det om en 11-procentig ökning jämfört med för ett år sedan. Generellt sett var ökningen av byggmaterial i juli den högsta på 40 år enligt SCB.

Dyrare VVS-material – drygt tio procents ökning mot i fjol
VVS-material har ökat i pris med 11 procent jämfört med för ett år sedan. Foto: Pixabay

Allra högst prisökning står armeringsjärn för som blivit drygt 50 procent dyrare på ett år. Därefter kommer järn och stål samt övrigt byggmaterial som ökat med runt 35 respektive 25 procent. I övrigt byggmaterial ingår bland annat material till värmeisolering, gips, träbaserade skivor, papp med mera.

VVS-material är ökat med 11,8 procent mellan juli 2021 och juli 2022. Den senaste månaden, från juni till juli 2022, är ökningen 0,3 procent.
Ökande materialkostnader, i kombination med dyrare transporter, drivmedel och energi driver upp byggkostnadsindex. SCB konstaterar att byggkostnadsindex för flerbostadshus stigit med 14,6 procent på ett år. Det är den största förändringen i årstakt sedan juni 1980.

– Beställarna avvaktar och skjuter byggstarter framåt. Det har att göra med att nya projekt som ska komma ingång tvingas ta höjd för prisuppgången, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

Källa: Byggföretagen, SCB

Publicerad 16 augusti 2022

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.