Dyrare att bygga hus

Kostnaderna för husbyggande fortsatte öka det första kvartalet i år. SCB:s Faktorprisindex (FPI) ökade med knappt fyra procent. Motsvarande period i fjol var samma siffra en och en halv procent.

Dyrare att bygga hus
Byggkostnaderna har ökat kraftigt under först kvartalet. Foto: Pixabay

Kraftigast ökning finns inom transport, drivmedel och elkraft som ökade med 14 procent jämfört med samma period i fjol. Denna sektor ökade med 14 procent under helåret 2021. Andra grupper som ökade kraftigt var byggmästeri med sju procent, byggmaterial med sex procent och el som ökade med fem procent.

De stigande byggkostnaderna är en av de viktigaste osäkerhetsfaktorerna för husbyggnadsinvesteringarnas utveckling, menar Magnus Klein, som är konjunkturansvarig på konsultföretaget Navet och hänvisar till företagets olika undersökningspaneler bland både beställare och utförare. Kraftigt stigande priser kan innebära att planerade projekt skjuts fram i tiden menar Magnus Klein.

Hittills i år har FPI ökat med fem procent sedan årsskiftet. Byggmaterial, byggmästeri, VVS och transport, drivmedel, elkraft har alla ökat mellan tolv och tjugo procent sedan årsskiftet.

Publicerad 26 april 2022

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.