Dubbla roterande växlare i Svanen-hus

Nordens första Svanenmärkta flerbostadshus har invigts i Stockholm. Bland energiinvesteringarna märks dubbla roterande värmeväxlare med ozonrening.

svanenhusfotoil.jpg

Veidekke kom först i Norden med Svanenmärkning av flerbostadshus. Foto: Ingar Lindholm Miljöhus. Det är inte var dag som bostadsministern inviger ett flerbostadshus. Men när Veidekke och Svanens pilotprojekt stod klart i Västertorp i södra Stockholm var Stefan Attefall på plats. Med hjälp av en mattkniv öppnade han en dörr för press och åskådare, som ville titta närmare på bostadsrättsföreningen Snökristallens nya hus. Huset är Nordens första Svanenmärkta flerbostadshus, vilket bland annat innebär kontroll av vilka material som ingår i konstruktionen. Som exempel kan nämnas att elrör med klorföreningar inte använts i byggprojektet, vilket inneburit en merkostnad på cirka 7 000 kronor per lägenhet. Huset beräknas använda 55 kWh/kvm, år exklusive hushållsel, varav 45 kWh värme. När det gäller installationerna har Svanenmärkningen bland annat inneburit fler mätpunkter än normalt. I huset mäts varmvatten, el, värmeenergi och temperatur för varje enskild lägenhet. Veidekke har också satsat på värmeåtervinning med dubbla roterande FTX-aggregat från IV Produkt vilket ger en teoretisk återvinningsgrad på över 90 procent. För att klara hygienen används ozonrening. – Jag hoppas att detta blir en inspirationskälla för resten av branschen och att många kopierar oss, sade Johnny Kellner, Veidekke, vid invigningen.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 9/2011 sid 9

Publicerad 21 september 2011

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.