Solceller | 26 jan 2023

Dubbelt så många solcellsanslutningar 2022

Under 2022 anslöt E.on över 15 000 solcellsanläggningar, det är mer än en fördubbling jämfört med 2021. Sammantaget inkom nästan 30 000 föranmälningar om anslutning.

Dubbelt så många solcellsanslutningar 2022
– Vi förväntar oss ingen avmattning 2023, utan räknar med att intresset fortsätter att öka, säger Thomas Pettersson, produktansvarig på E.ON Energidistribution. Totalt har E.ON nu drygt 40 000 anslutna solcellsanläggningar, med en total effekt om 600 MW - vilket motsvarar effekten från en av Barsebäcks tidigare reaktorer. Dessa anläggningar har under 2023 producerat totalt cirka 297 GWh. – De höga elpriserna är en bidragande faktor till att många kunder väljer att installera solceller. Vi ser också att kriget i Ukraina och det spända läget i omvärlden skapar ett intresse av att vara mer oberoende. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen, säger Thomas Pettersson. Den snabba utbyggnaden av solceller betyder ibland att elnätet behöver förstärkas, vilket för närvarande drabbar cirka 5 procent av kunderna. Det beror på att elproduktion från många solcellsanläggningar i samma område innebär hög belastning på ett elnät som är byggt för konsumtion. –I dessa fall behöver kunden alltså vänta med att ansluta sin produktion till elnätet till dess vi gjort nödvändiga åtgärder. Väntetiderna kan bli allt från ett par månader upp till i undantagsfall över ett år, beroende på de lokala förutsättningarna och om E.ON behöver tillstånd för att få bygga. Detta hindrar dock inte kunden från att börja producera tidigare. Det finns tekniska lösningar på marknaden för att komma i gång och själv använda den egna solelen innan man kan sälja vidare överskottet till marknaden, säger Thomas Pettersson. Foto: Christian Andersson, Apelöga

– Vi förväntar oss ingen avmattning 2023, utan räknar med att intresset fortsätter att öka, säger Thomas Pettersson, produktansvarig på E.ON Energidistribution.

Totalt har E.ON nu drygt 40 000 anslutna solcellsanläggningar, med en total effekt om 600 MW – vilket motsvarar effekten från en av Barsebäcks tidigare reaktorer. Dessa anläggningar har under 2023 producerat totalt cirka 297 GWh.

– De höga elpriserna är en bidragande faktor till att många kunder väljer att installera solceller. Vi ser också att kriget i Ukraina och det spända läget i omvärlden skapar ett intresse av att vara mer oberoende. Många vill också vara med och bidra till klimatomställningen, säger Thomas Pettersson.

Den snabba utbyggnaden av solceller betyder ibland att elnätet behöver förstärkas, vilket för närvarande drabbar cirka 5 procent av kunderna. Det beror på att elproduktion från många solcellsanläggningar i samma område innebär hög belastning på ett elnät som är byggt för konsumtion.

– I dessa fall behöver kunden alltså vänta med att ansluta sin produktion till elnätet till dess vi gjort nödvändiga åtgärder. Väntetiderna kan bli allt från ett par månader upp till i undantagsfall över ett år, beroende på de lokala förutsättningarna och om E.ON behöver tillstånd för att få bygga. Detta hindrar dock inte kunden från att börja producera tidigare. Det finns tekniska lösningar på marknaden för att komma i gång och själv använda den egna solelen innan man kan sälja vidare överskottet till marknaden, säger Thomas Pettersson.

Källa: E.on

Publicerad 26 januari 2023

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.