Avlopp | 10 aug

Rekordökning av virus i Göteborgs avloppsvatten

Halten av enterovirus i avloppsvattnet i Göteborg har ökat dramatiskt.
– Vi har aldrig sett en sådan dramatisk ökning av enterovirus tidigare, konstaterar Heléne Norder, forskningsledare vid Göteborgs universitet och mikrobiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Rekordökning av virus i Göteborgs avloppsvatten
Helene Norder, Institutionen för biomedicin, Sahlgrensk akademin vid Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet

Det var prover som togs i Göteborg den 17-23 juli (vecka 29) som först uppvisade den kraftigt förhöjda halten av enterovirus. Ökningen av virushalten i avloppsvattnet var mer än tusenfaldig, och den skedde under Gothia Cup, med tiotusentals besökande ungdomar i Göteborg.

Den förhöjda nivån kvarstod veckan därpå, den 24-30 juli (vecka 30), även om en viss nedgång noterades. Typbestämningen visade att ökningen i huvudsak bestod av virustypen E-30 – alltså inte E-11 som orsakat sjukdom och dödsfall hos nyfödda i flera europeiska länder i sommar.

Enterovirus drabbar oftast barn och unga och kan ge ett brett spektrum av symptom från vanlig förkylning till inflammation i hjärtsäcken, hjärnhinneinflammation och förlamning. Majoriteten får dock lindriga symtom vid infektion, eller inga symtom alls.

Västra Götalandsregionens smittskydd och vårdgivare har fått information om den förhöjda nivån av enterovirus, och risken för ett eventuellt utbrott inom ett par veckor. Samtidigt fortsätter arbetet med provtagning och analyser.

– Eftersom vi hade ett E-30-utbrott för fem år sedan kan vi nog förvänta oss att det inte blir så kraftigt den här gången. Vi analyserar just nu den virusstam vi stött på för att se om den skiljer sig från den tidigare, säger Heléne Norder.

Källa: Göteborgs universitet

Publicerad 10 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.