Ny Teknik | 11 apr 2017

Drake fångar energi från tidvatten

Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Drake fångar energi från tidvatten

Göteborgsföretaget Minesto AB utvecklar en helt ny teknik för kraftverk som drivs av tidvattenströmmar eller havsströmmar. Kraftverket Deep Green består av en vinge som ”flygs” vinkelrätt mot vattenströmmens riktning.

I likhet med en luftburen drake är vingen fast förankrad i botten. Vingens styrs i en 8-formad bana, runt, runt. Kraften genereras av en turbinen (se bilden) som driver en generator. Vingen har ett spann på 12 meter och generatorn ger 0,5 MW eleffekt.

Vingen med turbinen rör sig genom vattnet tio gånger snabbare än havsströmmen.

Minesto har helt nyligen tagit in ­75 miljoner kronor i nytt kapital och går nu vidare med planerna på en kommersiellt kraftverkspark med 160 enheter på tillsammans 80 MW utanför Wales kust. Det första fullskaliga Deep Green-aggregatet ska placeras ut redan i år för testkörning, men då utan nätanslutning.

Enligt Minestos vd Martin Edlund, är Deep Green unik genom att kunna utvinna energi ut havsströmmar med så låg hastighet som 1,2 m/s. Vingen med turbinen rör sig genom vattnet tio gånger snabbare än havsströmmen och den fångar in energi från en mycket större yta än vad en fast installerad turbin kan göra. 

Text: Jan Lothigius. Bild: Minesto

Publicerad 11 april 2017

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.