Digitaliserade blandare sparar energi på Idre Fjäll

Digitaliserade blandare sparar energi på Idre Fjäll
Carina Sisell Foto: Idre Fjäll

Stiftelsen Idre Fjäll har funnits sedan 1960-talet, och under senare år har man satsat hårt på hållbarhet. Bland annat har man installerat uppkopplade blandare i duschar på gymmet och på badet, och på flera offentliga toaletter.

– Att ha en digital överblick över våra blandare är helt fantastiskt. Vi kan direkt se hur många aktiveringar och spolningar som görs, mellan vilka tider och vilka duschar som används mest, säger Carina Sisell, som är hållbarhetsansvarig på Idre Fjäll.

Det är FMMattsson som installerat uppkopplade blandare i Idre Fjälls offentliga utrymmen. Också några av fjällstugorna har fått uppkopplade och energieffektiva blandare. Deras förbrukning har jämförts med befintliga, äldre blandare, och här såg man direkt resultat. Upp till 30 liter varmvatten i genomsnitt per dygn och stuga sparar de nya blandarna, berättar Carina Sisell och fortsätter:
– Att göra varmvatten kräver energi. Och när man sparar vatten sparar man därför också in på koldioxidutsläpp. Men många ser inte den kopplingen. Vi på Idre Fjäll vill ta vårt ansvar i de här frågorna, som är ständigt aktuella med tanke på den rådande globala klimatkrisen.

Förutom att spara vatten kan de uppkopplade blandarna även minska på personalkostnaderna. För tvättställ som inte används så ofta – som i skiduthyrningen på sommaren – kan man ställa in hygienspolning. Blandarna spolar då automatiskt under valda tillfällen, för att undvika stillastående vatten som kan lukta illa och skapa bakterier. Detta sköts alltså digitalt och ingen personal behöver göra det på plats. Och uppstår det något fel larmar blandarna automatiskt via sms.
– På sikt vill vi installera fler uppkopplade produkter. Och vi kommer säkert att upptäcka ännu fler sätt som vi kan använda statistiken på, för att förbättra vår verksamhet och göra den mer hållbar och därmed även en bättre upplevelse för våra gäster, slutar Carina Sisell.

Text: Peter Olofsson

Publicerad 20 februari 2020

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.