Energi | 28 jun 2022

Digital hjälp för att utveckla framtida energisystem

För att omställningen till förnybar el ska vara möjlig behöver befintliga energisystem utvecklas. I Skaraborg tar man hjälp av högskolan för att utveckla digitala modeller av energisystemen.

Digital hjälp för att utveckla framtida energisystem
Från vänster: Magnus Kuschel (Energikontor Väst), Anna Syberfeldt (Högskolan i Skövde), Tehseen Aslam (Högskolan i Skövde) och Magnus Fredricson (Skaraborgs kommunalförbund).

I ett nytt samverkansprojekt ska Skaraborgs kommuner och energibolag, med hjälp av Högskolan i Skövde ta fram gemensamma beslutsunderlag i syfte att utveckla Skaraborgs energisystem.

– Vårt bidrag till projektet är att skapa digitala modeller av energisystemen, något vi gjort för tillverkningsindustrin i många år. Fördelen med virtuella modeller är att vi kan inkludera bakomliggande faktorer, och få fram flera olika scenarier som kan ligga till grund för beslut om investering, säger Anna Syberfeldt, projektledare för projektet och professor i produktionsteknik på Högskolan i Skövde.

Energiomställningen påverkar både energibolagen som producerar och distribuerar energin och kommunernas arbete med samhällsplanering. Besluten från båda håll behöver kopplas ihop för att omställningen ska vara möjlig och ge stor samhällsnytta i lokala energisystem.

– För oss som energibolag innehåller de närmaste åren mycket utveckling. Ny produktion av förnybar el från sol och vind kommer att ställa krav på våra nät, och hur vi producerar och använder energi. Att få stöd i arbetet med digitala beslutsunderlag, och möjlighet att testa olika alternativ kommer hjälpa oss att fatta välgrundade beslut. Arbetet kommer att drivas tillsammans med de andra energibolagen i Skaraborg, vilket är en extra styrka, säger Magnus Jacobsson, vd på Skara Energi.

Bra planering skapar handlingsutrymme, och möjliggör utveckling som ingen av de 15 kommunerna eller de närmare 30 energibolagen själva kan åstadkomma.

                        Magnus Fredriksson, Skaraborgs kommunalförbund

Projektet heter SUES-DIGIT och kommer pågå till 2024. Det leds av Högskolan i Skövde tillsammans med Skaraborgs kommunalförbund och Energikontor Väst (en del av Innovatum Science Park), och finansernas av Formas. Under projektperioden kommer projektet att ha extra fokus i två kommuner och ett urval av Skaraborgs energibolag. Efter projektet är planen att de beslutsunderlag som utvecklas inom projektet ska skalas upp och skapa nytta för alla Skaraborgs kommuner.

– I grunden handlar projektet om att omsätta spetskunskap från Högskolan i Skövde för att göra Skaraborg till en vinnare i omställningen, en region där fler arbetstillfällen skapas och företag vill flytta till. I Skaraborg är vi vana att samverka, och med Högskolans hjälp får vi verktyg för att bli ännu bättre tillsammans, säger Magnus Fredricson som är strateg för hållbar samhällsutveckling på Skaraborgs kommunalförbund.

Källa: Högskolan i Skövde

Publicerad 28 juni 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.