Solenergi | 2 jun 2022

”Det råder solparkshausse i Sverige”

Aldrig tidigare har så många ansökningar om att ansluta solparker till elnätet kommit in. Det splitternya rekordet från februari, 77 ansökningar, krossades i mars, då 90 bolag sökte anslutning.
– Det är ett ofattbart tryck. Det råder solparkshausse i Sverige, säger Mattias Fredriksson, ansvarig för stora företagskunder inom E.ON:s elnät.

”Det råder solparkshausse i Sverige”
Hållbarhetsambitioner och rekordhöga elpriser har blåst upp intresset för att ansluta solkraft till elnätet till bristningsgränsen. Foto: Christian Andersson, Apelöga

De flesta ansökningarna rör sig om stora etableringar. Sedan årsskiftet har E.ON mottagit mer än 200 förfrågningar på över 1 megawatt. Av 90 ansökningar i mars månad var 82 projekt på över 1 megawatt.

Många företag är ute och dammsuger geografin för att teckna in de bästa sollägena,” säger Mattias Fredriksson, ansvarig för stora företagskunder inom E.ONs elnät. Foto: E.ON

– Det rör sig om ett stort tillskott av fossilfri energi till elnätet – varav varje megawattimme redan är intecknad. Under de närmaste åren kommer efterfrågan på grön el att stiga explosionsartat då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen, vilket ställer stora krav på vår verksamhet, säger Mattias Fredriksson.

Han understryker att elnäten i dagsläget inte klarar så stora tillskott utan att byggas till – även om man börjar se exempel på att aktörer också kompletterar sina parker med energilager typ batterier, för att jämna ut inmatningen i elnätet.

– Men det är viktigt att förstå att stora solparker kräver att nätet förbereds för inmatning av el, som kan variera från nästan noll under en regnig dag, men kräver enorma mängder effekt en solig sommardag.

Enskilda förfrågningar motsvarar effekten av en medelstor stad, medan den sammantagna effekten av ansökningarna i mars månad skulle ge 2 gigawatt, att jämföra med en kärnkraftsreaktors effekt på 0,7 gigawatt, eller den installerade effekten för 20 Växjö eller 4 Malmö.

Flest ansökningar kommer från Skåne, Halland, Småland och Blekinge, medan de största projekten då det gäller effekt rör östra delarna av Småland, tätt följt av norra Skåne och Östergötland.

– Det är fantastiskt med en sådan tillväxt på solenergimarknaden. Vi ser att det börjar likna utvecklingen i början av vindkraftsetableringen. Många företag är ute och dammsuger geografin för att teckna in de bästa sollägena och är mycket snabba med att söka anslutning till E.ON:s nät.

Källa: E.ON

Publicerad 2 juni 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.