Det är bara luft – hur svårt är det?
I skrivande stund har det nya året precis börjat. Så här i övergången mellan det gamla och det nya året är det lätt att landa i summeringar och framtidsvisioner. Den här krönikan är kanske lite av båda. Åsa Sölvhammar jobbar som produktchef för fläktar och teknisk marknadsförare på Systemair.

När jag sadlade om från lärare fick jag i uppgift att projektera all vvs i en byggnad – för hand … Då hade jag ingen aning om vad jag ville arbeta med efter studierna, men efter den uppgiften var en sak säker: Det skulle inte ha med rör eller ventilation att göra. Nu, efter drygt tolv år i ventilationsbranschen, kan jag konstatera att något fick mig att ändra inställning. Jag träffade ett par riktiga eldsjälar vars driv och engagemang smittade av sig.
Som ny i branschen slogs jag av tre saker. Först av alla eldsjälar – entreprenörer, konsulter, leverantörer och framför allt de som är engagerade i våra branschföreningar. De behövs verkligen. Det är fortfarande många som inte förstår vikten av bra och korrekt utförd ventilation. Vem har inte hört kommentarer som ”Det är ju bara luft – hur svårt kan det vara?” eller ”Kan du inte bara ta en fläkt?”.
Därför behöver vi dessa eldsjälar, som brinner för att sprida kunskap och lyfta fram vikten av bra inomhusklimat.
En vanlig missuppfattning är att dålig ventilation orsakar värmeproblem, när det egentligen är kylan som saknas och många köper sina bostäder utan att reflektera över hur ventilationen påverkar trivsel, hälsa och boendekalkyl. Därför behöver vi dessa eldsjälar, som brinner för att sprida kunskap och lyfta fram vikten av bra inomhusklimat.
Min andra insikt var hur viktigt det är med ventilation. Under en utbildning visade en professor i timmar diagram som gång på gång slog fast sambanden mellan god ventilation och välmående, hälsa, produktivitet och till och med sjukfrånvaro. Bra ventilation håller inte bara människor friska utan även byggnader. Och ur ett energiperspektiv är ventilation avgörande. I en beräkning över livscykelkostnader står drift och underhåll för upp
till 90 procent av kostnaderna. Rätt utformade lösningar som FTX, energieffektiva fläktar och behovsreglering kan göra stor skillnad.
Den tredje insikten gäller förändring och utveckling. På bara drygt ett decennium har branschen genomgått stora förändringar, framför allt för att minska energianvändningen. Några exempel:
- EcoDesign-direktivet har resulterat i att 70 procent av våra fläktar har bytts ut mot mer energieffektiva, och EC-motorer är nu snarast standard.
- FTX-system för energiåtervinning används alltmer.
- Skärpta krav gällande SFP och temperaturverkningsgrad.
- Eurovent-certifiering är numera en självklarhet.
- Behovsanpassad ventilation blir allt vanligare.
Några högaktuella frågor i dag är olika miljöcertifierings- och
bedömningssystem, cirkuläritet och miljövarudeklarationer (EPD), och framför oss har vi EU:s krav på minskad energianvändning för byggnader och de förändringar som ”Möjligheternas byggregler” och en ny AMA för med sig.
En vanlig missuppfattning är att dålig ventilation orsakar värmeproblem, när det egentligen är kylan som saknas och många köper sina bostäder utan att reflektera över hur ventilationen påverkar trivsel, hälsa och boendekalkyl.
Ute på remiss just nu är även AB 04 och ABT 06, som nu blir AB 25 och ABPU 25. Remissförslaget innebär så stora förändringar att Byggfakta rekommenderar branschens aktörer att förbereda sig för de här förändringarna. Här vill jag särskilt lyfta en förändring som kan vara lätt att missa, men som kan få stor betydelse: Vid motstridiga uppgifter i kontraktshandlingarna föreslås att den digitala modellen ska gälla framför tekniska beskrivningar, ritningar och andra handlingar.
Men är dagens modeller verkligen tillräckligt exakta? Risken är stor att detta driver kostnader, och tills modellerna är mer mogna är det klokt att avtala bort denna prioriteringsordning. Vad gör vi annars när modellen inte stämmer med verkligheten?
När jag tittar tillbaka på mina första tolv år ser jag en viktig och föränderlig bransch, befolkad av besjälade människor, och jag kan konstatera att det har varit en spännande resa så här långt.
Åsa Sölvhammar
Produktchef fläktar och teknisk marknadsförare,
Systemair