Deras törst och vår hunger

Kinas och Indiens “törst efter olja” anges ofta som en orsak till både oljepriser och klimatproblem. Dessa båda länders sägs också vara motståndare och bromsklossar till en klimatuppgörelse. Det vore riktigare om man också lade till vår egen hunger efter (billigare och fler) prylar från just dessa länder.

Brittiska DEFRA har låtit Stockholm Environment Institute, SEI, göra en studie över hur mycket av landets konsumtion som påverkar koldioxidutsläpp i andra länder (se figur nedan). Resultatet blev att Storbritannien är ansvarigt för c:a 20% större koldioxidutsläpp än vad som syns i den vanliga statistiken! Och att det är de fattiga utvecklingsländerna som får ta koldioxidskulden. Enligt uppgift skall en sådan studie vara på väg också för Sverige och presenteras till hösten. Så vår hunger driver på dessa länders utsläpp. Men vår hunger skapar också deras törst att få leva på samma sätt som vi. Undra på att utvecklingsländerna är skeptiska till krav på att just de skall vara återhållsamma!!clip_image001.gif

Figur: Metod för att korrigera koldioxidstatistiken

Publicerad 16 augusti 2008

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.