Den gamla armaturfabriken får nytt liv
Postens tidigare del i den gamla armaturfabriken i centrala Lund byggs nu om till moderna kontorslokaler.
Byggnaden är från 1890 och ligger intill järnvägsspåren, inte långt ifrån klassiska Grand Hotel. Även om komplexet delvis har byggts om – och till – i flera omgångar är det till sitt yttre i stort sett oförändrat sedan strax efter förra sekelskiftet.
Armaturfabriken i rött tegel och rosa sandsten är en viktig del i Lunds industrihistoria. I lokalerna har det tillverkats allt från vattenkranar, ångvisslor, säkerhetsventiler till regulatorer till pumpar och järnvagnsbromsar.
Under de senaste decennierna har byggnaderna gradvis omvandlats till kontorslokaler.
För knappt tio år sedan byggdes det på en våning, en konstruktion på cirka 1 000 kvadratmeter med helglasade fasader och Cortenplåt.
– Vi arbetar nu med att rusta upp de södra delarna av huset som ska bli moderna kontorslokaler och få en ny entré, berättar Dorota Kijewska, som är fastighetsbolaget Wihlborgs projektledare för omvandlingen.
– Lokalerna användes tidigare av Posten som lager och kontor.
Ombyggnaden är på sammanlagt 1 550 kvadratmeter. Arbetet beräknas bli klart under hösten.
Vilka är svårigheterna?
– Det finns en del riktlinjer om vad vi får och inte får göra med tanke på husets ålder och kulturvärde, framför allt utvändigt. Vi får till exempel i princip inte röra tegelfasaden utmed Gasverksgatan. När det gäller den putsade fasaden mot parkeringen är det däremot helt annorlunda. Där kommer vi bland annat sätta in nya fönster.
I gammal stil?
– Nej. Vi ska inte försöka efterlikna något gammalt, utan istället visa att vi gör något nytt om än i en äldre miljö. Det blir därför ett mer modernt fönsteruttryck.
Dorota Kijewska berättar att det innebär en del utmaningar att systemen för bland annat värme, vatten och ventilation ändrats genom åren.
Kommer ni att kunna återbruka mycket material?
– Vi försöker återanvända så mycket som möjligt, men framför allt bevara. Det gäller inte minst olika byggnadsdetaljer som vi vill ta tillvara och integrera i den nya kontorsmiljön. Ett exempel är järnpelare med kransar längst upp, ett annat är gamla takvalv. Vi vill lyfta fram och visa spår av historien.
– Postens gamla lokaler var en gång i tiden delvis en innergård, vilket det finns spår av i form av bland annat gamla fasadväggar med fönstersättningar och burspråk.
Skadat tegel i fasad och innerväggar ska ersättas av bevarat orginaltegel. Byggnaden värms med fjärrvärme.
– Även om det blir nya installationer för ventilation och värme, kommer vi i så stor utsträckning som möjligt att återanvända exempelvis befintliga radiatorer (sektionsradiatorer), säger Dorota Kijewska.
Hon berättar att det blir ett nytt luftbehandlingssystem i den delen av byggnaden som håller på att byggas om.
– Där finns det sedan tidigare ett flertal mindre aggregat med fasta
flöden. Vi installerar nu ett nytt vav-system som till att börja ska ersätta tre befintliga aggregat och på sikt ytterligare några. Det nya aggregatet kommer inte bara att försörja den lokalen som byggs om nu, utan även andra delar av i byggnaden.
– Vi vill både skapa ett bra inomhusklimat och hålla nere energianvändningen. Kyld tilluft via vav är det system vi generellt väljer för att uppnå detta. Rummen kommer att styras efter önskad temperatur och vara förberett för CO2. Uppkoppling och klimatstyrning ska ske via Nordomatic respektive Lindinvent.
Det blir inga cellkontor. Men inte heller ett traditionellt öppet kontorslandskap. Det sätter befintliga – tunga – väggar stopp för.
– Det blir i stället ett antal mindre kontorslandskap, så kallade projektrum.
Ska ni tilläggsisolera?
– Nej, det får vi inte göra på grund av byggnadens kulturvärde.
Det ska inte installeras sprinklersystem eller liknande.
– Det hade krävt stora åtgärder för att få till något sådant i det här huset. Däremot blir det brandspjäll på varje våningsplan.
Text: Mikael Bergling