Definition på ”vistas tillfälligt”
Många utrymmen i en byggnad kan anses vara rum där vi vistas tillfälligt. Boverkets byggregler (BBR) ger en definition på detta när vi bygger nytt och när vi ändrar en byggnad. I BBR-världen är exempelvis kraven i avsnitt 6:2 Luft undantagna när det gäller rum med tillfällig vistelse, se BBR 6:211 Tillämpningsområde.
FRÅGA: Vad gäller för kravställanden i driftutrymmen?
SVAR: I Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2020:1 Arbetsplatsens utformning gäller kraven generellt även i rum med tillfällig vistelse och som utgör en arbetsmiljö. En fråga som kommer med jämna mellanrum är den om kravställanden i driftutrymmen.
Normalt sett betraktar vi ett driftutrymme som ett rum där vi vistas tillfälligt. De allmänna kraven i BBR avsnitt 6:2 Luft anger
att inneluftens kvalitet ska bestämmas utifrån rummets avsedda användning och vidare att ventilationssystemet ska utformas så att erforderligt uteluftflöde kan tillföras så att det kan föra bort hälsofarliga ämnen, fukt, besvärande lukt, utsöndringsprodukter från personer och byggmaterial samt föroreningar från verksamheter.
’Normalt’ avser att kraven ska uppfyllas utom vid enstaka fall, vid speciella omständigheter.
Vid projektering av byggnaders ventilationsflöden bör hänsyn tas till påverkan av personbelastning, verksamhet, fukttillskott, materialemissioner samt emissioner från mark och vatten. Här anger BBR ett minimikrav på 0,35 liter per sekund och kvadratmeter.
Här observerar jag att kravet omfattar rum där vi stadigvarande vistas men att det bör också beaktas i de tillfälliga utrymmena då dessa inte ska ses som ”laglösa”. Det måste även finnas grundläggande hygieniska förhållanden i ett driftrum.
En mer konkret fråga som kommer är om det kan vara relevant med Arbetsmiljöverkets krav på uteluftflöde i ett driftutrymme. Myndighetens utgångspunkt i kravställandet är att arbetsplatser inomhus ska, under den tid som arbete pågår, normalt kunna förses med:
• Sju liter per sekund och person samt 0,35 liter per sekund och kvadratmeter.
Med arbetsplats avser Arbetsmiljöverket en plats för arbete, inklusive
förbindelseleder och personalutrymmen, till vilken en arbetstagare har tillträde under sitt arbete. Arbetsplatser kan finnas både inomhus och utomhus och vara både stadigvarande och tillfälliga.
Begreppet normalt i föreskriftstexten definierar myndigheten på följande sätt:
• Normalt avser att kraven ska uppfyllas utom vid de enstaka fall då speciella omständigheter gör att undantag behöver göras.
• Normalt kan ett sådant fall vara att arbetsplatsen endast används tillfälligt och att säkerheten kan upprätthållas genom andra åtgärder.
Jag tolkar att ovanstående i regel kan tillämpas på ett driftutrymme. Det innebär då att ett mindre uteluftflöde än vad som anges som krav skulle kunna tillämpas.
Ett driftutrymme är samtidigt ett rum som kan innehålla teknisk utrustning och som kan vara av känslig art vad gäller rumstemperatur. Så detta bör beaktas parallellt med de formella arbetsmiljökraven.
När det gäller krav på termiskt klimat säger man att tid är avgörande för om det kan bli en oacceptabel hälsoeffekt utifrån termiskt klimat.
Vi får vid årsskiftet ett helt nytt regelsystem från Arbetsmiljöverket. De krav
som lyfts fram här ovan har i stort samma uttryck i det nya regelsystemet.
1 juli 2025 kommer nya BBR att träda i kraft. Vi har ännu inget formellt beslutat dokument av Boverket. Men man kan nog säga att det som skickats till EU för notifiering kommer att gälla i sitt nuvarande utseende. Frågan här får tolkas senare då vi har ett officiellt nytt ikraftträtt BBR-dokument. Tittar man i Boverkets konsekvensbedömning säger man att samma regler
om luftkvalitet ska gälla för alla typer av utrymmen. Ett rum för tillfällig vistelse ska kunna ha en acceptabel luftkvalitet under den tid man vistas där.
När det gäller krav på termiskt klimat säger man att tid är avgörande för om det kan bli en oacceptabel hälsoeffekt utifrån termiskt klimat. Behovet av termisk komfort minskar därför med minskande användningstid. Förväntade vistelsetider under en timme minskar behovet av analyser.
Mats Östlund