DEBATT | 18 okt 2022

DEBATT: Nu är det dags att det börjar hända något!

Nu när valspurten är över kan vi väl sluta fokusera på vad alla andra gör fel och istället ägna oss åt vad vi själva kan göra rätt? Tillståndsprocesserna för solkraftsprojekt är så långa att varje projekt kan ta flera år. Det måste vi ändra på, menar Johan Skördare, vd på Energiengagemang.

DEBATT: Nu är det dags att det  börjar hända något!
Redan nästa år skulle man kunna ha nya solcellsanläggningar i drift i södra och mellersta Sverige, liksom HSB:s solcellspark i Strängnäs. Problemet är att tillståndsprocesserna är så långa att varje projekt kan ta flera år, för att sedan kanske inte bli av alls. Tid som inte finns om vi vill ha en fungerande elmarknad, menar debattören. Foto: Energiengagemang

För det blå blocket låg fokus under valdebatterna på kärnkraft. Vi välkomnar alla former av energislag, men Sverige är i stort behov av energi snabbt. Till den dagen ny kärnkraft är på plats (en rimlig gissning är att det i alla fall ligger 10–15 år fram i tiden) behövs andra alternativ. Solparker på mark kan snabbt byggas där bristen på el är som störst och är det kraftslag som är både billigast och har minst påverkan på både kraftnät och miljö. Det enda som behövs är snabbare tillståndsprocesser.

Vi vet nu att svenska kraftnät får in ofantliga summor i så kallade flask­halsavgifter, pengar som egentligen ska gå till att bygga ut kraftnätet. Bara i år räknar man med att det ska finnas ett överskott på 90 miljarder kronor som istället kan betalas tillbaka till hushåll och företag.

Johan Skördare, vd, Energiengagemang. Foto: Energiengagemang

Högkostnadsskydd, subventioner eller avdrag? Ja, både hushåll och företag behöver så klart bästa förutsättningar att ta sig igenom denna elkris, men regeringens huvudfokus borde självklart vara att få in mer kraftproduktion i elområde 3 och 4 samt bygga ut kraftnätet för att få bort flaskhalsar. Solenergi är det kraftslag som går överlägset snabbast att bygga. Redan nästa år skulle man kunna ha nya anläggningar i drift i södra och mellersta Sverige. Det skulle bidra till att pressa elpriserna under dagtid, när de är som högst och solparkerna producerar som bäst.

De politiker som är måna om att snabbt göra skillnad bör därför göra sitt yttersta för att snabba på tillståndsprocesserna och därmed möjliggöra en kraftig utbyggnad av solparker i Sverige.

För 90 miljarder kronor kan man bygga ut solkraften i nämnda elområden så att den årligen kan bidra med cirka 15 TWh. Det motsvarar cirka 15 procent av vad dessa områden totalt förbrukar varje år. Det ger grön billig elproduktion de kommande 35–40 åren och sänker elpriserna långsiktigt.

Problemet är dock inte att det behövs ekonomiskt stöd från staten för att detta ska bli verklighet. I dag finns en mängd privata aktörer som är beredda att investera i solkraft vilket markant skulle öka mängden producerad solel och på så sätt sänka elpriserna helt utan att staten behöver avsätta några pengar alls. Problemet är att tillståndsprocesserna är så långa att varje projekt kan ta flera år, för att sedan kanske inte bli av alls. Tid som inte finns om vi vill ha en fungerande elmarknad.

Vi på Energiengagemang har i dag cirka 600 MW som är färdigprojekterade och väntar på tillstånd för att kunna börja byggas och kan stå klara inom ett år. De politiker som är måna om att snabbt göra skillnad bör därför göra sitt yttersta för att snabba på tillståndsprocesserna och därmed möjliggöra en kraftig utbyggnad av solparker i Sverige.

Vi står beredda att bygga ut elnätet på ett sätt som på riktigt skulle göra skillnad i hushållens och företagens plånböcker, med eller utan hjälp från regeringens kassa. Det enda vi behöver är rimliga tillståndsprocesser där prioritet och tydliga direktiv ger länsstyrelsen möjlighet att snabbt hantera de solparksärenden som just nu ligger på hög och väntar. För det är många.

Johan Skördare, vd Energiengagemang

Publicerad 18 oktober 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.