Debatt | 6 maj 2019

Debatt: Minskade pollenbesvär med bättre ventilation

Debatt: Minskade pollenbesvär med bättre ventilation
Annika Brännmark. Foto: Björn Petrén.

Årets pollensäsong beräknas bli den värsta på 45 år och kommer att påverka omkring tre miljoner svenskar i deras vardag. Men svenskarnas pollenpåverkan skulle kunna lindras om ventilationen på arbetsplatser runt om i landet förbättras och effektiviseras, anser Johan Lindström och Annika Brännmark på Plåt & Ventföretagen.

Miljontals svenskar lider av pollenbesvär så här års. Enligt Astma- och allergiförbundet är det så många som 30 procent av svenskarna som är drabbade av pollenallergi. För många personer är problemet lika stort inomhus som utomhus. Problemen inomhus är ofta kopplade till brister i ventilationen.

Kanske kan krav på hyresreducering vara ett sätt att få fastighetsägare att ta ventilationsproblemen på allvar?

Johan Lindström. Foto: Björn Petrén.

Detta är ett problem som är enkelt att åtgärda genom att låta ett kunnigt ventilationsföretag kontrollera fastighetens ventilationslösning. Många gånger räcker det att installera ett pollenavstötande filter för att uppnå ett bättre inomhusklimat. Pollenbesvär inomhus på grund av brister i ventilationen anser vi skapar lidande helt i onödan.

Problemen med pollenbesvär är inte bara ett problem för den enskilde utan drabbar även samhället i stort. Enligt siffror från Göteborgs universitet kostar pollenallergi samhället omkring tio miljarder kronor per år, bland annat för att arbetskapaciteten minskar både på arbetsplatser och bland skolelever.

Enligt Astma- och allergiförbundet är det så många som 30 procent av svenskarna som är drabbade av pollenallergi. Foto: Istockphoto

Att låta ett företag göra en översyn och eventuellt förbättring av en ventilationsanläggning på en arbetsplats, är givetvis inte gratis. Vi menar dock att eftersom pollenallergi är något som berör en tredjedel av befolkningen, så finns det mycket att vinna på att kontrollera ventilationen.

För det här är ett arbetsmiljöproblem som ska tas på allvar både av arbetsgivare och fastighetsägare eftersom det annars tenderar att bli ett mer omfattande samhällsekonomiskt problem. Kanske kan krav på hyresreducering vara ett sätt att få fastighetsägare att ta ventilationsproblemen på allvar?

Vi vill uppmana alla arbetsgivare och fastighetsägare att låta ett seriöst ventilationsföretag se över nuvarande ventilationslösning och därefter åtgärda eventuella brister i systemet. Inte minst för att ett bra inomhusklimat förbättrar arbetsmiljön och därmed även ökar produktiviteten. Dessutom minskar´lidandet för de miljontals svenskar som lider av pollenallergi.

Låt alla få njuta av en pollenfri arbetsmiljö!

Johan Lindström, vd, Plåt & Ventföretagen
Annika Brännmark, branschchef, Plåt & Ventföretagen

Publicerad 6 maj 2019

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.