Energipositivt | 20 jun

De ska utveckla Stockholms första energipositiva område

Järfälla kommun har för avsikt att vara klimatneutrala 2030 och gör en satsning på energipositiva områden. Nu tas nästa steg då kommunen tecknat en avsiktsförklaring med Winge Bygg och Samsung Service. Tillsammans ska aktörerna utveckla Stockholms första energipositiva område.

De ska utveckla Stockholms första energipositiva område
Visionsbild för hur ett energipositivt område kan se ut. Illustration: White Arkitekter

– Hållbar stadsbyggnad är ett prioriterat område när Järfälla växer. Satsningen på energipositiva områden är mycket positiv för att minska utsläppen och ett stort framsteg inom byggnation, säger Megha Huber, hållbarhetschef, Järfälla kommun.

Järfälla kommun ska tillsammans med Winge Bygg, Samsung Service och White Arkitekter utveckla kvarteret Solbacken – ett energipositivt område i kommunen. Förhoppningen är att kvarteret ska bli en förebild inom hållbar stadsutveckling.

Det är genom samverkan vi lyckas med denna typ av pionjärprojekt.

Förutom att bidra på resan mot ett klimatneutralt Järfälla hoppas aktörerna att projektet ska driva på utvecklingen av energieffektiva byggnader och minska energi- och driftskostnader för både boende och verkande i området.

– Järfälla kommun, Winge och Samsung har från första mötet visat en inspirerande vilja att ro detta i hamn och nu ser vi fram emot att fortsätta arbetet för att realisera ett energipositivt område i kommunen. Det är genom samverkan vi lyckas med denna typ av pionjärprojekt. Solbacken har alla möjligheter att bli ett område där människor, natur och företag kan blomstra inom ramarna för en hållbar framtid, Lise-Lott Larsson Kolessar, hållbarhetsstrateg, White Arkitekter.

Målsättningen är att kvarteret Solbacken ska vara färdigställt 2025.

Källa: White arkitekter

Publicerad 20 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.