Vattenrening | 30 mar 2022

De renar vattnet med hjälp av elektroder

Efter tolv års forskning har Stockholm Water Technology hittat en teknik för att rena vatten enbart med hjälp av elektroder, helt utan kemikalier.

De renar vattnet med hjälp av elektroder
Stockholm Water Technology har hittat en teknik för att rena vatten kemikaliefritt. På VA-mässan lanseras nu en mindre variant som är anpassad för fritidshus.

I stort handlar det om en förbättrad och patenterad CDI-teknologi som med hjälp av elektroder renar vattnet. Allt styrs med hjälp av ett intelligent styrsystem som skräddarsyr vattenkvaliteten efter kundens behov, utan att behöva använda några kemikalier.

– De flesta föroreningar i vatten övergår i jonform och de är antingen positivt eller negativt laddade. Detta utnyttjar vi. När spänning tillsätts i vattnet suger elektroderna åt sig föroreningar som magneter medan det rena vattnet åker igenom. Därefter spolas systemet och föroreningarna går vidare till en annan tank, säger Roger Forsberg, Chief Commercial Officer på Stockholm Water Technology.

Tekniken är utvecklad tillsammans med KTH och övergick till ett bolag 2018. Bolagets kompakta vattenreningslösning för dricksvatten finns i tre storlekar och har fått namnet Fors. Under den pågående VA-mässan på Elmia i Jönköping lanseras även nyheten Jokk som exempelvis kan placeras under en diskbänk i sommarstugan. Primära kundgrupper är i dag hushåll och samfälligheter, bryggerier och aquakultur. Det finns planer på att även ta fram lösningar för tillverkningsindustrin.

Grundidén var att ta fram en teknik som med hjälp av smart mjukvara skulle klara av att ta bort flera föroreningar.

–  Det är precis vad vi har nu. Annars behövs det en teknik för radon, en annan för bakterier och en tredje för hårdheten. Med Fors är allt samlat i en enda teknik, säger han.

Tekniken är oberoende av vattentemperatur, har hög vattenåtervinning samt renar vattnet utan membran, vilket gör att den kräver betydligt lägre energi jämfört med befintliga alternativ. Trots avsaknaden av kemikalier renas vattnet från exempelvis bakterier, salt, tungmetaller, radon, uran och PFAS, samtidigt som hårdheten kan reduceras. Själva processen övervakas digitalt med full koll på vattnets kvalitet och flöde genom systemet.

Publicerad 30 mars 2022

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.