Stora inneklimatpriset | 9 feb

De kan få Stora inneklimatpriset 2023

Av 33 förslag har en jury valt ut fyra nominerade till Stora inneklimatpriset. Priset instiftades 2001 och delas ut på Fastighetsmässan i Kista den 15 mars.

De kan få Stora inneklimatpriset 2023
Stefan Forsberg, vd för Smartfront och Didrik Aurenius, vann Stora inneklimatpriset 2022. Nu är det dags att utse en ny vinnare.

Stora inneklimatpriset instiftades 2001 av EMTF (Energi- och Miljötekniska Föreningen), Svensk ventilation, Svenska kyltekniska föreningen och Slussen Building Services.

Smartfront fick Stora inneklimatpriset 2022.

Förra året vann Smartfront med ”en innovativ kombination av beprövade produkter och nytänkande med sinnrika detaljlösningar”. Genom att i samband med tilläggsisolering bland annat montera kanaler för ny FTX-ventilation på husens ytterfasader kan ventilationen förbättras samtidigt som energianvändningen minskas. Stefan Forsberg, vd för Smartfront och  Didrik Aurenius, med mycket lång och omfattande erfarenhet av ventilationsbranschen, kom på den prisvinnande idén för drygt tio år sedan.

De nominerade till Stora inneklimatpriset 2023 är: 

  • Greater workplace

Enligt företaget Greater workplace (GWP) är 37 procent kontorsarbetare missnöjda med temperaturen på kontoret. Vad göra? Vantar är kanske inte så lyckat. Ett uppvärmt skrivbordsunderlägg placerat under tangentbordet på skrivbordet ger skön värme som når ända ut i fingertopparna. Läs mer på greaterworkplace.se.

Slipp frusna händer med det uppvärmda skrivbordsunderlägget från Greater Workplace. Foto: Greater workplace
  • Camfil

Med Hi-Flo-sortimentet fokuserar Camfil på att erbjuda effektiva och hållbara renluftslösningar. Nya generationen Hi-Flo ger reducerad energianvändning, förbättrat klimatavtryck och mer hållbara lösningar, menar företaget. Läs mer på camfil.com.

 

Camfil fokuserar på effektiva, hållbara renluftslösningar. Nya generationen Hi-Flo ger reducerad energianvändning, förbättrat klimatavtryck och mer hållbara lösningar. Foto: Camfil
  • KTH Live-In Lab

På KTH Live-In Lab finns en fullskalig testmiljö med allt från byggnad och installationer till boende och förvaltningsorganisation. Multipla testbäddar hanterar många olika produkter och tjänster, var för sig och i ett verkligt system. Läs mer på liveinlab.kth.se.

I KTH Live-In Lab finns en fullskalig testmiljö med allt från byggnad och installationer till boende och förvaltningsorganisation. Illustration: KTH Live-In Lab
  • Elipcon

Elipcon tillverkar, enligt egen uppgift, världens tystaste injusteringsspjäll för ventilationskanaler. Det lär ha en extremt låg ljudnivå, och ser inte ut som någon liknande produkt på insidan. Spjället har en aerodynamisk design som hanterar luften mjukt och skonsamt. Läs mer på elipcon.com.

Elipcon tillverkar, enligt egen uppgift, världens tystaste injusteringsspjäll för ventilationskanaler. Foto: Elipcon

I juryn ingår representanter för de tre branschorganisationerna samt ordföranden Lars Ekberg, docent i installationsteknik och adjungerad professor vid Chalmers samt ansvarig för affärsområde Fastighetsföretag och industri vid CIT Energy Management AB.

Prisutdelare är Astma- och allergiförbundets generalsekreterare Karin Neuhaus.

 

Publicerad 9 februari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.