Digitalisering | 19 jun

Linköpings fjärrvärme digitaliseras

Målet med ett nytt samarbete mellan Tekniska verken i Linköping och Stockholm Exergi är att erbjuda fjärrvärmekunderna digitala lösningar som gör det enklare att optimera värmen i fastigheten samtidigt som det skapas förutsättningar för att hela fjärrvärmesystemet ska kunna bli mer resurseffektivt.

Linköpings fjärrvärme digitaliseras
Tekniska verken i Linköping är ett av de första företagen som Stockholm Exergi inleder ett större samarbete med kring Intelligy Solutions. Foto: Crelle

– Det här avtalet är ett steg i vår resa mot fler digitala kundgränssnitt, där vi vill skapa möjligheter för våra kunder att utveckla och följa sin värmeförbrukning samtidigt som vi alla kan dra nytta av att fjärrvärmen effektiviseras, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef Värma & kyla på Tekniska verken.

Stockholm Exergi har sedan 2017 utvecklat en digital plattform som kallas Intelligy Solutions. Den gör att Stockholm Exergi idag kan erbjuda sina kunder en rad olika digitala tjänster som gör det enkelt och bekvämt att styra fjärrvärmen. Till exempel använder över 2 000 kundfastigheter i Stockholm tjänsten Värmeoptimering som energieffektiviserar fjärrvärmeanvändningen med upp till 10 procent. Dessutom skapar de digitala lösningarna möjligheter för hela fjärrvärmesystemet i form av säkrare leveranser och effektivare resursanvändning.

Genom att inleda samarbete med Stockholm Exergi vill Tekniska verken utveckla möjligheten för fastighetsägare och företagskunder att optimera sin värme- och varmvattenanvändning, och samtidigt skapa möjligheter för att effektivisera det regionala fjärrvärmesystemet.

Vi kan nu tillsammans driva digitaliseringen framåt

Tanken är att systemet först ska installeras hos ett tiotal kunder i Linköping. Därefter görs en gemensam utvärdering, innan projektet går in i nästa fas.

– Jag ser fram mot att de första installationerna startar och att tillsammans med våra kunder se nyttan av plattformen, fortsätter Michael Fahlström.

Tekniska verken är ett av de första företagen som Stockholm Exergi inleder ett större samarbete med kring Intelligy Solutions.

– Det är väldigt betydelsefullt för oss att Tekniska verken har förtroende för oss och den lösning som vi har utvecklat. Vi kan nu tillsammans driva digitaliseringen framåt och skapa nya nyttor som på kort och lång sikt möter fjärrvärmekundernas behov, säger Carl Lidholm, försäljningschef på Stockholm Exergi.

Källa: Tekniska verken

Publicerad 19 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.