Yrkes-SM | 13 maj 2022

De är Sveriges skickligaste unga ventilations- och vvs-montörer

I veckan har 170 ungdomar tävlat i 30 olika yrken i Yrkes-SM. Vinnare i kategorin ventilationsmontör blev Pontus Forsström, Söderköping och vvs-montör Nisse Bengtsson, Skövde.

De är Sveriges skickligaste unga ventilations- och vvs-montörer
Pontus Forsström, Söderköping, har utsetts till Sveriges skickligaste unga ventilationsmontör. Foto: World Skills

– Årets SM har visat hur mycket vi saknat att träffas och inspireras av varandra. Stämningen har verkligen varit på topp under dessa tre tävlingsdagar med rekordintresse för våra prova-på-aktiviteter. Jag vill rikta ett stort tack till alla besökare, funktionärer och de tävlande branscherna som gjort det möjligt att genomföra evenemanget. Förhoppningsvis har vi inspirerat ungdomar att lära sig mer om de olika yrkena, och få mer förståelse för utbudet av yrkesprogram. Jag vill rikta ett stort grattis till alla medaljörer som kämpat under dessa tre dagar och visat stor skicklighet inom sina yrkeskategorier, säger Jenny Pettersson, projektledare på WorldSkills Sweden.

Nisse Bengtsson tog guld i kategorin vvs-montör. Foto: World Skills.

Det har tävlats i en stor bredd av yrken, från undersköterska och frisör till maskinförare och plåtslagare. Inom branschen ventilationsmontör vann Pontus Forsström från Söderköping och vvs-montör Nisse Bengtsson, Skövde. Industriel vanns av Eric Björk, Kristianstad, installationselektriker av William Gunnarsson, Varberg och automationsteknik av Max Toth, Göteborg.

Av de 55 yrken som deltog var 30 av dem tävlingsyrken, där nu 98 deltagare blivit tilldelad en pallplats. Av dessa har de med guldmedalj en chans att knipa en plats i Yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Yrkes-SM hålls nästa gång 2024 i Karlstad.

Källa: World Skills

Publicerad 13 maj 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.