DATAVÄRME | 21 mar 2018

Datacenter värmer 10 000 lägenheter i Stockholm

DigiPlex kommer att leverera 5 MW värme, vilket räcker för att värma 10 000 lägenheter, till Stockholm Exergi. Samarbetet är det första i världen där ett datacenter som redan är i drift och använder sig av en indirekt luftkylningsteknik modifieras för att kunna leverera överskottsvärmen till fjärrvärmenätet.
På en global nivå är datacenterindustrin en stor användare av el, med tre procent av världens samlade elanvändning. Eftersom kraftsystemet i stora delar av världen har en avsevärt sämre klimatprestanda än i Sverige, betyder det även att ”molnet” står för två procent av världens koldioxidutsläpp.

– På DigiPlex är vi mycket stolta över att den överskottsvärme vi producerar kan  värma upp tusentals Stockholmshushåll istället för att gå spillo. Digitaliseringen måste stötta ökad hållbarhet, och partnerskapet med Stockholm Exergi är ett stort steg framåt, säger Gisle M. Eckhoff, VD på DigiPlex.

– Avtalet med DigiPlex innebär en ökad återvinning av överskottsvärme, samtidigt som det visar att värmeåtervinning till fjärrvärmesystemet också är möjligt med indirekt luftkylningsteknik.

– Avtalet med DigiPlex innebär en ökad återvinning av överskottsvärme, samtidigt som det  visar att värmeåtervinning till fjärrvärmesystemet också är möjligt med indirekt luftkylningsteknik. Som en del i vår strävan för att göra Stockholm fritt från fossila bränslen, har vi satt ett  mål att tio procent av Stockholms uppvärmningsbehov ska utgöras av återvunnen värme från datacenter. Det här partnerskapet är ett viktigt steg på vägen, säger Anders Egelrud, VD på Stockholm Exergi.

Nästan nittio procent av alla byggnader i Stockholm är anslutna till fjärrvärmenätet. Den svenska huvudstaden är en av de få städerna i världen där storskalig värmeåtervinning från datacenter är möjlig.

– Digitalisering måste gå hand i hand med utvecklingen av miljöteknik. Då Stockholm är världsledande inom båda dessa områden är det här ett naturligt steg att ta för staden. Att använda smarta tekniska lösningar som att dra nytta av återvunnen datacentervärme till stadens uppvärmningsbehov är en del av miljömålet att bli en fossilbränslefri stad till 2040. Jag är fast besluten att göra Stockholm till ett viktigt nav för hållbara datacenter, säger Karin Wanngård, Finansborgarråd i Stockholm. 

Källa: Stockholm Exergi

Publicerad 21 mars 2018

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.