Dåliga sanitetssystem påverkar mer än hälsan
En ny rapport från WaterAid visar att dåliga sanitetssystem och oskyddade vattenkällor inte bara leder till hälsoproblem som kolera och dysenteri utan även påverkar matförsörjning, ekosystem och biologisk mångfald.

WaterAids nya rapport visar att avfall från avloppssystem och oskyddade toaletter orsakar flertalet miljöskador och förlust av biologisk mångfald – effekter som är kraftigt underskattade och ofta förbises. Rapporten innehåller också oroande fakta som visar att eftersatta reningsverk och avloppssystem leder till ökade utsläpp av växthusgaser.
En uppskattning visar att avloppsreningsverk orsakar cirka 1,6 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt rapporten ”The essential drop to Net-Zero: Unpacking freshwater’s role in climate change mitigation”.
– Vi ser en ond spiral som kommer bli värre om ingenting görs. Bristfälliga sanitetssystem leder både till att skadligt avfall förstör naturen och till stora utsläpp av växthusgaser. Och växthusgaserna driver på klimatkrisen vilket ökar risken för att nya extremväder skadar fler sanitetssystem. Att satsa nu är att satsa rätt, säger Tove Lexén, klimatexpert hos WaterAid som skrivit rapporten.
Det investeras alldeles för lite och många sanitetssystem runt om i världen är oerhört eftersatta. Det krävs förändring
I rapporten lyfter Wateraid fram att motståndskraftiga vatten- och sanitets-lösningar kan åtgärda flera miljökriser. Det kan bidra till en säkrare tillgång till dricksvatten även när det råder torka eller andra extremväder. Dessutom skulle klimatanpassade sanitetssystem innebära att mängden smutsigt avloppsvatten som skadar ekosystemen minskar, och fler jordbruksmarker frias från föroreningar vilket skulle öka mattryggheten i världen.
Förbättrade och mer hållbara sanitetssystem och avloppsrening kan också minska utsläppen av växthusgaser, samtidigt som de skyddas från klimatförändringarnas effekter vilket leder till minskade avfall.
– Vi har analyserat stora mängder data och det råder ingen tvekan om att satsningar på klimatanpassade toaletter, avlopp och vattenkällor kan bidra till att lösa flera pågående miljöproblem. Det investeras alldeles för lite och många sanitetssystem runt om i världen är oerhört eftersatta. Det krävs förändring, säger Tove Lexén.
Rapporten bygger på analyser av omfattande forskning från ledande expertinstitut, FN, Världsbanken och erfarenheter från flera av WaterAids projekt och rapporter.
Källa: Wateraid