Dålig it-säkerhet i känslig samhällsstruktur

Trots ökat antal attacker på it-systemen kring känslig samhällsstruktur, som energi (olja, gas och el) samt va-sektorn släpar säkerhetsarbetet efter.

Det konstateras i rapporten ”In the dark: Crusial Industries Confront Cyberattacks”, författad av it-säkerhetsföretaget McAfee och det amerikanska forsknings- och analysföretaget Center for Strategic and International Studies.

Grunden för analysen ligger i intervjuer med 200 it-säkerhetschefer. Flera av de svarande uppger att deras företag varit föremål för olika it-attacker, samtidigt som säkerhetsarbetet släpade efter. Skillnaden är dock stor mellan olika länder. Rapportförfattarna pekar på att moderna energiöverföringssystem, som så kallade smarta nät, kan bli föremål för dataattacker även på konsumentnivå. Trots det verkar de som arbetar med dessa system ganska omedvetna om farorna, enligt rapporten, som kan hämtas på  www.mcafee.com/cip_report.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 5/2011 sid 10

Publicerad 19 maj 2011

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.