Omställning | 25 jul 2022

Cowi säger nej till allt som har med fossila bränslen att göra

Konsultföretaget Cowi går i bräschen för hållbar utveckling och blir först i branschen att säga nej till alla projekt relaterade till fossila bränslen. Företagets intäkter framöver ska enbart komma från projekt som relaterade till hållbar utveckling.

Cowi säger nej till allt som har med fossila bränslen att göra
Cowi går i bräschen för hållbarhet och säger nej till alla projekt som inte har med grön omställning att göra. Foto: Cowi

– Det är ett offensivt beslut som vi fattat, men det finns ingen annan väg framåt när vi står inför den största utmaningen som mänskligheten hittills upplevt. Vi har kompetensen och därmed också en skyldighet som teknikkonsult att bidra till klimatomställningen. Vårt uppdrag är att hjälpa våra kunder att ställa om och röra sig från fossila bränslen till förnybar energi, säger Anders Wiktorson, vd, Cowi Sverige.

Beslutet innebär rent konkret att inom tre till fem år ska alla företagets intäkter komma från projekt relaterade till hållbar utveckling och grön omställning. Cowi kommer därmed att säga nej till alla nya projekt som inte syftar till grön omställning eller övergång till förnyelsebar energi. Förnyelsebar energi och klimatanpassning är två segment som COWI framöver ska fokusera på.

– Det finns en stor affärsmässig potential i att fokusera på uppdrag som uteslutande handlar om grön omställning. Industrikunderna står inför de kanske största investeringsbehoven någonsin och där kan vi bli en ledande aktör och partner, säger Anders Wiktorson.

Cowi ser nya uppdrag hos befintliga kunder men också helt nya kunder. Dessutom kommer bolaget att behöva rekrytera personal kopplat till de två fokusområdena.

– Det kommer krävas omfattande nyrekryteringar men vi kommer att behöva jobba med kompetensutveckling av både befintliga som framtida medarbetare. Det gör oss attraktiva som arbetsgivare. Ingenjörer är nyfikna av naturen och det möjliggör utvecklingsmöjligheter för våra medarbetare och framtida medarbetare, säger Anders Wiktorson.

Källa: Cowi

Publicerad 25 juli 2022

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.