Vattenrening | 16 jan

Containerlösning ska rena gotskt vatten

I november förra året hittades bakterien Clostridium perfringens i ledningsnät i Visby med omnejd. Under en månad fick abonnenterna koka sitt vatten. Regionen kommer inom de närmaste månaderna att koppla in två tillfälliga vattenverk i containrar som ska rena råvattnet i vattentäkten Langs Hage i Visby.

Containerlösning ska rena gotskt vatten
I en månad har vattenabonnenter i Visby behövt koka sitt dricksvatten. Nu tar regionen till två containrar för vattenrening. Foto: Shutterstock

Vattendistributionen i det kommunala ledningsnätet i Visby, Själsö, Brissund, Väskinde, Vibble, Västerhejde, Tofta, Västergarn och Eskelhem fungerar nu normalt. Det var i detta ledningsnätsområde som bakterien Clostridium perfringens konstaterades den 9 november 2023.

När våren kommer och det så småningom blir fler människor på ön blir vattensituationen ordentligt utmanande och därför kommer vi koppla in två tillfälliga vattenverk i form av containrar för att kunna ta Langs Hage-täkten i drift igen

Fram till mitten av december fick vattenabonnenter i området koka sitt kranvatten innan konsumtion, eftersom höga halter av bakterien påträffades i vattentäkten Langs Hage i Visby. Vattentäkten är fortfarande avstängd, och regionen letar än efter källan vilken kanske aldrig kommer att hittas.

– Vi får idag råvatten till det aktuella området från andra vattentäkter. Men när våren kommer och det så småningom blir fler människor på ön blir vattensituationen ordentligt utmanande och därför kommer vi koppla in två tillfälliga vattenverk i form av containrar för att kunna ta Langs Hage-täkten i drift igen, berättar VA-utvecklare Jonas Carlsson som är programansvarig för projektet Visby framtida vattenförsörjning.

Förhoppningen är att Visby i mitten av 2026 ska kunna ta renat havsvatten från södra Gotlands bräckvattenverk, vilket stärker vattentillgången i Visby.

Ledningar från södra Gotland håller på att byggas mot Visby, man är nu mer än halvvägs.

En multikriterieanalys (MKA) för Visby framtida vattenförsörjning kommer genomföras under året. MKA:n genomförs med syftet att tillgodose Visbys dricksvattenproduktion med tillräcklig kapacitet i ett långsiktigt perspektiv och därmed trygga dricksvattenförsörjningen. tärker vattentillgången i Visby. Ledningar från södra Gotland håller på att byggas mot Visby, man är nu mer än halvvägs.

Region Gotland uppmanar till fortsatt sparande av kranvattnet. Dels på grund av att Langs Hage-täkten är avstängd, dels har gått åt mycket vatten bland annat på grund av spolningsarbetet av vattensystemet.

Källa: Region Gotland

Publicerad 16 januari 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.