Cirkulärt | 7 jul 2022

Cirkulärt system reducerar Catenas energiförbrukning kraftigt

Ecoclime ska utveckla ett cirkulärt energisystem åt Catena. En befintlig logistikfastighet ska konverteras från fjärrvärme till återcirkulerad energi från befintliga koldioxid-kylmaskiner för kyl- och frysrum i ett cirkulärt energisystem. Det ger en energibesparing på hela 90 procent.

Cirkulärt system reducerar Catenas energiförbrukning kraftigt
Catena och Ecoclime ska samverka kring ett nytt cirkulärt energisystem som sänker energiförbrukningen med 90 procent. Foto: Pixabay

Uppdraget ska utföras av Ecoclimes dotterbolag Team Wessman som har mer än 20 års erfarenhet av geoenergi- och borrprojekt.

Göran Beronius, vd på Team Wessman. Foto: Ecoclime

– Det är med stor glädje vi fått förtroendet att vidareutveckla den energibesparingsmodell som vår personal tillsammans med Catena jobbat med under en längre tid, där vårt mål är att på sikt nå så nära noll klimatavtryck som möjligt, säger Göran Beronius, vd på Team Wessman.

Uppdraget innefattar 24 geoenergihål à 330 meter. I entreprenaden ingår även installation av styr- och reglersystem för fastigheten, översyn av sekundärsystemet, solavskärmning, demontering av befintliga oljetankar, elförstärkning och viss ombyggnad av ventilationsaggregat för komfortkyla.
Fastighetens energiförbrukning ligger idag på omkring 64 kWh per kvadratmeter och efter driftsättning beräknas energibesparingen uppgå till omkring 90 procent.

– Vi har tidigare arbetat tillsammans med Team Wessman och vi vet att resultaten lever upp till våra förväntningar. Att vi minskar vårt klimatavtryck genom att cirkulera energin och samtidigt förbättrar vårt driftnetto på fastigheten gör detta till en attraktiv lösning, säger Mats Dunder, energiansvarig för Catena.

Catena utvecklar och förvaltar långsiktigt effektiva logistikanläggningar som försörjer storstadsregioner i Skandinavien. Genom samarbete och på ett hållbart sätt länkar Catena Skandinaviens godsflöden.

Källa: Ecoclime

Publicerad 7 juli 2022

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.