Innovativt | 22 apr

Cirkulära tjänster i installationsbranschen får pris

SBUF, Svenska byggbranschens utvecklingsfond, har utsett "Årets innovation". Priset går till Johanna Andersson som arbetat med ett projekt som guidar arbetet med cirkulära tjänster i installationsbranschen. 
 

Cirkulära tjänster i installationsbranschen får pris
Johanna Andersson tillsammans med kollegor i projektet Terese Kuldkepp, Adnan Ploskic och Installatörsföretagens vd Ola Månsson som tilldelades ÅRets innovation av SBUF. Foto: SBUF

Tre projekt var nominerade till Årets innovation, ett event där SBUF  hyllar forskning och innovation samt lyfter fram fjolårets viktigaste projektresultat. I år gick priset till ”Cirkulära tjänster som främjar återbruksmarknaden i installationsbranschen”, med Bravida som sökande företag och Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet som projektledare.

– Det är extra kul att förstapriset för Årets innovation går till ett projekt som är relevant för hela byggbranschen. När det gäller hållbarhet är cirkularitet en viktig del, och det krävs att hela branschen samarbetar för att nå våra mål. Det här projektet tar ett viktigt steg på vägen, säger Christina Claesson-Jonsson, ordförande SBUF.

Motiveringen för det vinnande projektet lyder:

”Installationsbranschen (ja, hela byggbranschen) behöver öka de cirkulära materialflödena för att skapa hållbara byggnader och installationer. Ett utökat återbruk kräver också nya standarder, nya samarbeten och affärsmodeller. När kraven på återbrukat material ökar utmanas till exempel installatörernas intäktsmodell med vinstmarginal på materialpåslag. Rapporten vänder hinder till möjligheter i en handlingsplan med konkreta förslag på aktiviteter som möjliggör en samverkande cirkulär materialhantering i installationsbranschen.”

Källa: SBUF

Publicerad 22 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.