CERTIFIERING | 7 dec 2022

Certifierade personer tas bort på Boverkets hemsida

Vid årsskiftet kommer de flesta behöriga att tas bort från e-tjänsten ”Hitta certifierade personer” på Boverkets webbplats, bland annat OVK-besiktningsmän.

Certifierade personer tas bort på Boverkets hemsida

Enligt Boverket kommer de enda som blir kvar vara certifierade energiexperter. E-tjänsten ”Hitta intygsgivare” påverkas heller inte. De certifierade personer som tas bort kommer att finnas hos RISE och Kiwa.

Från och med årsskiftet 2022/2023 kommer det inte längre vara möjligt att på boverket.se söka efter:

  • certifierade kontrollansvariga
  • certifierade sakkunniga brandskydd
  • certifierade sakkunniga kulturvärden
  • certifierade sakkunniga tillgänglighet
  • funktionskontrollanter för ventilationssystem

Kontrollansvariga, certifierade sakkunniga och funktionskontrollanter kommer fortsättningsvis vara sökbara hos certifieringsorganen.

Behöriga personer som certifierats av RISE (Research Institutes of Sweden AB) respektive personer som certifierats av Kiwa Sweden AB går att söka fram på certifieringsorganets webbplats.

Som förklaring till att de certifierade personerna tas bort är att Boverket inte har något uppdrag eller författningsstöd att tillhandahålla ett register över behöriga. Samtidigt har Boverket över tid fått en allt större skyldighet att hantera olika verksamhetsövergripande frågor. Sammantaget innebär detta att Boverket nu valt att endast tillhandahålla register med energiexperter och intygsgivare.
Certifieringsorganen har idag, var för sig, egna sökfunktioner över de behöriga personer som respektive organ har certifierat. Boverket bedömer därför att det finns förutsättningar att marknaden själv kan driva utvecklingen av e-tjänster på området.

Energiexperter kommer även fortsättningsvis att vara sökbara i Boverkets e-tjänst ”Hitta certifierade personer”, eftersom de är knutna till Boverkets register över energideklarationer.

Källa: Boverket

Publicerad 7 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.