Carl fördjupar sig i energigemenskaper
Hur mycket kan effektbehovet minska när flera byggnader delar på energi från solpaneler och ett batterilagringsystem? Det undersöker civilingenjörsstudent Carl Karlsson på Energikontoret i Mälardalen i sitt examensarbete.

Carl Karlsson studerar femte och sista året på civilingenjörsprogrammet i energisystem vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I sitt examensarbete tittar han närmare på hur energigemenskaper kan bidra till ett mer flexibelt och robust energisystem.
– Säg att tre flerbostadshus kan kopplas samman, dela på elen från solpaneler och använda batterier för att lagra energi. Då minskar bostädernas gemensamma effektbehov och det gör att de kan köpa mindre el från elnätet, säger Carl Karlsson.
Han använder till stor del syntetiska data, men de tre flerbostadshusen finns på riktigt. Carl Karlsson får information om bostädernas fastighetsel från Eskilstuna Kommunfastigheter AB och använder databasen PVGIS för att estimera hur mycket el solpaneler skulle kunna producera.
– Förhoppningsvis bidrar det minskade effektbehovet till att belastningen på elnätet minskar samtidigt som kostnaden för köpt el för energigemenskapens brukare minskar. På så vis skulle energigemenskaper kunna bidra till nytta för både konsumenterna och elnätsbolagen, säger han.
Han presenterar sitt examensarbete i januari 2025.
Källa: Energikontoret i Mälardalen