Byggnader i kallt klimat ska bli energieffektiva

Boende i norr gynnas av ett nytt forskningsprojekt som ska göra hus mer energieffektiva. 

 
Luleå tekniska universitets avdelning för träbyggnad har fått finansiering till ett nytt forskningsprojekt om energieffektivitet i byggnader i samarbete med en rad andra aktörer.

LTU leder den vetenskapliga delen av forskningsprojektet.

– Framförallt kommer det att göra att man får bättre förståelse för vad det innebär att bygga energieffektivt i kallt klimat säger Helena Johnsson, universitetslektor vid Luleå tekiska universitet och ansvarig för LTUs del i projektet.

Det blev nyligen klart att projektet ”Increasing Energy Efficiency in Buildings” (IEEB), som ska pågå i tre år, har fått finansiering med totalt 16,8 miljoner kronor från EU-programmet Interreg IVA Nord. I projektet ingår, förutom LTU, även Umeå Universitet, NORUT, Northern Research Institute i Norge och Oulu Polytechnics som är en forknings- och utbildningsenhet i finska Uleåborg.

Det nya projektet är inriktat mot att utveckla och testa standarder för täthetsprovning, studera den verkliga energiåtgången i byggnader i Barentsregionen och att stötta kommunerna i deras arbete med att få innevånare att bygga energieffektiva hus.

Ett speciellt fokus kommer att ligga på att skapa energieffektivitet i byggnader i kallt klimat. Projektet kommer att studera både nybyggnation och befintliga byggnader, småhus och flerbostadshus samt trä- och betonghus. Luleå tekniska universitets avdelning för träbyggnad har det vetenskapliga ansvaret i projektet och det samordnas av Oulu Polytechnics.

Källa: Luleå Tekniska universitet
 

Publicerad 10 maj 2010

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.