Energieffektivisering | 2 maj 2022

Byggföretagen vill se större satsning på renoveringar för att öka energieffektiviseringen

Sverige har uppnått styrfart i klimatomställningen men nu behövs acceleration. Det är kontentan av Klimatpolitiska rådets nya rapport. Byggföretagen vill, förutom de mål som presenterats i rapporten, även se en större satsning på renovering – vilket skulle kunna ge stora energieffektiviseringar av landets fastighetsbestånd.

Byggföretagen vill se större satsning på renoveringar för att öka energieffektiviseringen
Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert, Byggföretagen.

Acceleration behövs och den är möjlig, menar klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna. Koordinering mellan olika politikområden och tydligare styrning av regeringens myndigheter lyfts fram för att kunna accelerera i klimatomställningen.

Branschorganisationen Byggföretagen har tagit fram ett antal förslag för klimatomställningen ska accelerera i linje med Klimatpolitiska rådets rekommendationer. En stor punkt är en större satsning på renoveringar.
”Renoveringsbehovet i det svenska fastighetsbeståndet är alarmerande. Enbart inom miljonprogrammet är läget akut för 300 000 bostäder. I stora delar av nuvarande bestånd kan hela 50% energieffektivisering åstadkommas genom renovering. Då kan vi samtidigt säkerställa att bostäderna blir robusta mot värmeböljor och andra klimatkriser”, skriver Byggföretagen.

Övriga förslag från Byggföretagen handlar om att se till så att klimatperspektivet genomsyrar industripolitiken och näringspolitiken på ett långsiktigt hållbart och stabilt sätt samt att få beställarledet, som till stor del består av stat, kommuner och regioner, att i högre utsträckning än idag ställa klimatkrav i alla sina upphandlingar.

– Vi har ett ansvar för att samhällsbyggandet med hundratusentals nya bostäder, utbyggd infrastruktur och fler offentliga lokaler sker i linje med klimatmålen, säger Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert, Byggföretagen.

Källa: Byggföretagen

Publicerad 2 maj 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.