Vattenkraft | 2 apr

Byggbolaget satsar på vattenkraft

NCC har etablerat en ny rikstäckande vattenkraftsenhet. Marknaden för vattenkraft väntas växa kraftigt de närmaste åren och NCC vill fortsätta ligga i framkant.

Byggbolaget satsar på vattenkraft
Hammarforsens vattenkraftverk i Indalsälven är ett av de pågående projekt som NCC deltar i. Foto: NCC

– Det känns som ett naturligt steg för oss att ta. Genom att samla våra resurser och befintliga kompetenser kommer vi kunna stärka vår position och öka lönsamheten. Samtidigt förbättrar vi vår kommunikation med kunderna och underlättar framtida rekryteringar, säger Richard Mattsson, biträdande avdelningschef och chef för vattenkraft Sverige på NCC.

Den nya rikstäckande organisationen startade den 1 mars i år.  Fram till år 2027 uppskattas marknaden öka från cirka en miljard per år till cirka 3,5–5 miljarder kronor per år och den största marknad för nya vattenkraftsprojekt finns i norra Sverige.

Richard Mattsson, biträdande avdelningschef och chef Vattenkraft Sverige, NCC. Foto: NCC

– Branschen står inför en rad spännande möjligheter de kommande åren med kravet på förnyelsebar energi där vattenkraften kommer spela en allt viktigare roll i reglersystemet på elmarknaden. Även de nya riktlinjerna och kraven för dammsäkerhetsåtgärder (RIDAS) kommer vara viktiga faktorer för oss att möta gentemot kundernas behov i framtiden, säger Richard Mattsson.

NCC bedriver redan idag tre landsomfattande vattenkraftsprojekt av dignitet; Rengård i Skellefteälven Hammarforsen i Indalsälven och Lilla Edet i Göta kanal, Dessa projekt är exempel som visar på betydelsen av en gemensam enhet som i förlängningen skapar synergieffekter mellan projekten och samordnar resurserna.

Källa: NCC

Publicerad 2 april 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.