Kompetensbrist | 21 dec 2023

Brist på kyltekniker får dem att starta egen utbildning

Nordic Climate Group har tagit initiativ till en rekryteringskampanj för att locka fler till kyltekniker-yrket. Behovet är stort av fler medarbetare de närmaste åren, konstaterar koncernen.

Brist på kyltekniker får dem att starta egen utbildning
I hopp om att få fler att välja kylteknikeryrket startar Nordic Climate Group nu ett eget utbildnignsprogram. Foto: Nordic Climate Group

– Vi expanderar i hela Norden och bristen på tekniker är stor. Under en femårsperiod kommer branschen, bara i Sverige, behöva anställa hundratals nya kyltekniker varje år. I dagsläget hinner skolsystemet tyvärr inte med att leverera detta. Vi behöver också säkerställa att kylteknikerna besitter goda kunskaper, inte minst om naturliga köldmedier, säger Mikael Anjou, Sverigechef, på Nordic Climate Group.

Därför tar  de nu Nordic Climate Group saken i egna händer för att möta dessa utmaningar. Målet med rekryteringsprojektet är att med Nordic Climate Groups interna utbildningsverksamhet, NCG Academy, forma kompetenta kyltekniker för att möta den växande efterfrågan på hållbara kylanläggningar.

Projektet sker i samarbete med rekryteringsföretaget Professionals Nord, som kommer hantera intervjuer och urval av deltagare. Deltagarna kommer få teoretisk utbildning via NCG Academy och praktik samt handledning i dotterbolagen. De blivande kylteknikerna anställs i något av dotterbolagen och har lön under utbildningsperioden. Målet med projektet är att deltagarna ska vara certifierade inom 12-24 månader.

– Många av de befintliga anläggningarna och kylsystemen som finns installerade i fastigheter, i livsmedelsbutiker och inom industrin runtom i landet kommer att behöva bytas ut. För oss innebär det här lyckligtvis mer jobb, och detta i en period där många andra närliggande branscher går mot svårare tider på grund av lågkonjunktur och sämre ekonomi. Här ser vi att vi kan erbjuda personer en unik chans till omskolning och en ny yrkeskarriär, tillägger Malin Semb-Josefson, HR-chef, Nordic Climate Group.

Källa: Nordic Climate Group

Publicerad 21 december 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.