Kompetensbrist | 21 dec 2023

Brist på kyltekniker får dem att starta egen utbildning

Nordic Climate Group har tagit initiativ till en rekryteringskampanj för att locka fler till kyltekniker-yrket. Behovet är stort av fler medarbetare de närmaste åren, konstaterar koncernen.

Brist på kyltekniker får dem att starta egen utbildning
I hopp om att få fler att välja kylteknikeryrket startar Nordic Climate Group nu ett eget utbildnignsprogram. Foto: Nordic Climate Group

– Vi expanderar i hela Norden och bristen på tekniker är stor. Under en femårsperiod kommer branschen, bara i Sverige, behöva anställa hundratals nya kyltekniker varje år. I dagsläget hinner skolsystemet tyvärr inte med att leverera detta. Vi behöver också säkerställa att kylteknikerna besitter goda kunskaper, inte minst om naturliga köldmedier, säger Mikael Anjou, Sverigechef, på Nordic Climate Group.

Därför tar  de nu Nordic Climate Group saken i egna händer för att möta dessa utmaningar. Målet med rekryteringsprojektet är att med Nordic Climate Groups interna utbildningsverksamhet, NCG Academy, forma kompetenta kyltekniker för att möta den växande efterfrågan på hållbara kylanläggningar.

Projektet sker i samarbete med rekryteringsföretaget Professionals Nord, som kommer hantera intervjuer och urval av deltagare. Deltagarna kommer få teoretisk utbildning via NCG Academy och praktik samt handledning i dotterbolagen. De blivande kylteknikerna anställs i något av dotterbolagen och har lön under utbildningsperioden. Målet med projektet är att deltagarna ska vara certifierade inom 12-24 månader.

– Många av de befintliga anläggningarna och kylsystemen som finns installerade i fastigheter, i livsmedelsbutiker och inom industrin runtom i landet kommer att behöva bytas ut. För oss innebär det här lyckligtvis mer jobb, och detta i en period där många andra närliggande branscher går mot svårare tider på grund av lågkonjunktur och sämre ekonomi. Här ser vi att vi kan erbjuda personer en unik chans till omskolning och en ny yrkeskarriär, tillägger Malin Semb-Josefson, HR-chef, Nordic Climate Group.

Källa: Nordic Climate Group

Publicerad 21 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.