Batterilagring | 17 apr

Brf Karlberga Park satsar på batterilager

Bostadsföreningen Karlberga Park i Södertälje satsar på batterilagring. Batterierna kommer att anslutas till ett virtuellt kraftverk och används för att balansera nätet åt Svenska kraftnät samtidigt som föreningen får ersättning.

Brf Karlberga Park satsar på batterilager
Karlberga Park i Södertälje satsar på batterilagring - höjer inte avgiften på minst tio år. Foto: Ferla

Installationen av batterilagret på 100 kW kommer att utföras av Ferla, som varit föreningens energipartner sedan 2018 då ett nytt energisystem för värme och varmvatten installerades som genererade stora besparingar.

– Vi har samma lägenhetsavgifter sedan 2007 som är byggåret.  Med batteripaketet planerar vi ingen höjning under de kommande 10 åren, säger Ingvar Persson, styrelseordförande, Brf Karlberga Park i Södertälje.

Föreningen har 50 lägenheter. Lönsamheten i projektet beräknas ge ett positivt kassaflöde från år ett med intäkter från balansmarknaden. Allt sammantaget kommer det stärka föreningens ekonomi och minska risken för avgiftshöjningar.

Med batteripaketet planerar vi ingen höjning under de kommande 10 åren

Investeringen i ett batterilager ger möjlighet att utnyttja batterier på bästa möjliga sätt. Batterierna kommer att anslutas till ett virtuellt kraftverk som i samverkan med Svanska kraftnät bidrar till att balansera elnätet, en tjänst som föreningen får ersättning för. Detta innebär ett lönsamt nyttjande av batterilager, där ägarna inte behöver göra något själva. Tjänsten övervakar och styr batterierna automatiskt, prioriterar mellan tjänster och optimerar driften för att maximera ägarens lönsamhet.

– Investeringen i batterilagring är ett betydelsefullt steg för föreningen som utöver nyttjandet av stödtjänster även kommer kunna effektivisera sin energianvändning ytterligare ett steg. Det är inte bara en miljövänlig åtgärd utan också en mycket lönsam investering, säger Christopher Peralta, energicontroller, Ferla.

 

Källa: Ferla

Publicerad 17 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.