Bred forskning om solenergi

Några mil söder om Orlando, Florida, finns ett av USA:s två forskningscentrum för solenergi. Men verksamheten är bredare än så, här finns bland annat ett kontorshus för simulering av luftläckage och en villa med en helautomatisk barnfamilj.

fsec.jpg

FSEC är ett av USA:s två centrum för solenergiforskning, och besöktes av tre hela busslaster från Ashraes vintermöte i Orlando i januari i år.

Inne i den amerikanska typvillan slår ugnen plötsligt på.
– Det måste vara eftermiddagens bullbak, innan barnen kommer hem från skolan, förklarar vår värd.
Villan är helt automatiserad och simulerar på egen hand en vanlig, amerikansk familj med hemmafru och två barn.  Ugnen slår till och från liksom lampor och hemelektronik. Duschen duschar för sig själv varje morgon och kväll. Luftfuktare simulerar utandningsluft från individerna.
I villan provas framför allt luftkonditionering av olika slag. Huset står på gräsmattan utanför FSEC, Florida Solar Energy Center, beläget några mil söder om Orlando i Florida, USA. Centret startades av staten Florida mitt i 1970-talets oljekris och är i dag ett av USA:s två forskningscentrum för solenergi. Sedan starten har forskningen breddats och omfattar nu mycket mer än så.

Exakt schema
Faktum är att FSEC är svårt att få grepp om på kort tid. Detta har även arrangörerna av detta besök insett. Energi & Miljö är här som en del av en stor grupp, tre fullastade bussar har gått från Ashraes (den amerikanska motsvarigheten till Energi- och Miljötekniska Föreningen) vintermöte för ett studiebesök. Alla delas in i mindre grupper, som med militärisk precision tilldelas en värd och får ett schema att följa ner på minuten. FSEC är extra stolta över sitt alldeles nya kontorshus, och först tågar vi genom korridorer med takfönstren riktade mot norr och andra detaljer, som är betydelsefulla i ett varmt och fuktigt klimat som Floridas.
I serverrummet är det svalt och skönt, men det brummar och dunkar som i maskinrummet på ett fartyg. Här har centrets forskare utvecklat energiberäkningsprogrammet Energy+  och mjukvaran Information Monitors för realtidsövervakning och analys av energianvändning i byggnader. Utvecklingen pågår fortfarande och forskarna har inga problem att få in forskningsmedel enligt forskningschefen, som passar på att försöka sälja programvaran till gästerna.

Många tester
Byggnaden bredvid består av laboratorier, här pågår experiment med bland annat biobränsle. Teknik för att omvandla rester från apelsinindustrin till biogas är ett av projekten, biodiesel från alger ett annat och energilagring i saltvatten ett tredje. Forskarassistenten Vincent Storhaug gör sitt bästa för att förklara allt detta inom loppet av tio minuter, men får ge upp när gruppen vallas vidare.
Men även om FSEC breddat sin verksamhet till forskning om biobränslen och byggnaden som system, så är solenergin fortfarande central. Det syns bland annat på gräsmattan framför kontorsbyggnaden, där solfångare står uppställda på släpvagnar. Varje dag körs solfångarna ut och ställs på plats för att testas.  I dag finns här bland annat en typisk ”pool-collector”, alltså en solfångare utvecklad för att värma vattnet i en utomhuspool.
– Vi mäter bland annat vindhastighet, vindriktning och solinstrålning. All information vi får fram publiceras på FSEC:s hemsida till glädje för konsumenterna, säger Caleb Reninger, assistent på avdelningen för forskning om solenergi.

solfangartest.jpgHur bra är solfångaren? De tre ”cd-skivorna” på sidan av solfångaren mäter olika typer av solinstrålning. Alla testresultat publiceras på forskningsinstitutets hemsida.

Kan ta månader att utvärdera
En vanlig plansolfångare tar tre till sju dagar att utvärdera, om vädret är det rätta. Under sommaren är det ofta moln och regn i Florida, då kan teknikerna få vänta i flera månader på att få ihop tillräckligt många soltimmar med rätt förhållanden.
– Vi testar solfångarna vid olika temperaturer, och vid olika vindhastighet vid dessa temperaturer, berättar Caleb Reninger.
För att hjälpa naturen lite på traven har testriggarna en fläkt längs ena kanten, som kan simulera vind vid behov.
Förutom dessa tester utförs långtidsprov av åtta större system åt gången, som är fast monterade under hela perioden . Ännu har FSEC inte utfört något sådant test på solfångare avsedda för kallt klimat.
När det gäller solel sker testerna huvudsakligen inomhus i en solsimulator, efter standardiserade metoder. Ett typiskt småhussystem i Florida ger omkring 5 kW, eller 25 kWh per dag, vilket enligt FSEC är ungefär hälften av den el som ett hushåll behöver. Här bedrivs också en utbildning i montering och inkoppling av den del av elektroniken som inte kräver elektriker.


Flera experimenthus

Ute på gräsmattan finns flera experimenthus, bland annat två bodar för att prova nattkyla och ett litet, modernt kontorshus med något udda utseende. Här testas lufttäthetens betydelse. Byggnaden kan fås att läcka kontrollerat på olika sätt, dels internt mellan utrymmet ovan undertak och rummen, dels från kanalerna och dels genom ytterväggarna. På så sätt testas läckagets inverkan på energianvändningen. Ett läckage på 30 procent från kanalerna ökar till exempel energianvändningen för kyla med 57 procent. Om man då istället för att täta kanalerna tätar undertaket sjunker de 57 procenten till 35 procents ökad energianvändning. ”Vilket fortfarande är mycket” muttrar den ansvarige forskaren, som inte har höga tankar om Floridas ventilationsanläggningar.
– Staten ställer inga krav på täthetsprovning i kommersiella byggnader. Kalifornien har precis börjat kräva det. Däremot finns krav på trycktestning av kanalsystem i större kommersiella byggnader, och den som har ett bra system kan tjäna på det. Men felen är oftast fabrikationsfel, säger han.
Men hur var det med den automatiserade familjen? Jo i typvillan, bakom vardagsrumsväggen med den öppna spisen, sitter en tekniker och granskar data på en skärm. Här syns också ett av de system som testas för tillfället, en värmepump monterad på toppen av en varmvattenberedare. På så sätt vill forskarna undersöka den eventuella förtjänsten med att kombinera luftkonditionering och varmvatten. Slutsatserna hittills är att ett sådant system har en återbetalningstid på ungefär 2,5 år i Floridas klimat, och gör sig bäst i tropiska områden.

Dagsljusstyrd belysning
FSEC avslutar med att ta oss alla tillbaka in i den egna byggnaden, som förstås ska uppfylla alla önskemål på bra arbetsmiljö och låg energianvändning. Penny Hall får finna sig i att få sin arbetsplats invaderad när grupp efter grupp kikar in på kontoret. Arkitekten har arbetat med solavskärmning inte bara utvändigt. Inne i kontorsrummet sitter en ”hylla” som reflekterar solljuset från övre delen av fönstret upp i taket, och armaturen är både energisnål och dagsljusstyrd.
– Det fungerar mycket bra, och jag trivs, försäkrar hon.
Det en gång så specialiserade solenergicentrumet har därmed tagit steget att också arbeta med god innemiljö.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö 3/10

Publicerad 17 mars 2010

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.