Bränslefattigdom

Bränslefattigdom, smaka på det ordet. En direktöversättning av engelskans fuel poverty. Upphittat på Energitinget, presenterat av två skotska forskare mitt bland alla svenska, av myndigheten sponsrade, rapporter. Forskarna berättade om världsarvet Edinburgh, om ett projekt i ett område med lägenheter för fattigt folk. Kombinationen kulturhus, kallhyra och låg inkomst är inte den bästa. Forskningsprojektet gick in för att hitta lösningar som skulle erbjuda lägre uppvärmningskostnader för hyresgästerna och spara energi.

Uppvärmningskostnaderna sjönk mycket riktigt. Men inte energianvändningen. Har man bara tretton grader inomhus så är det inte så konstigt att man hellre höjer temperaturen några grader när ekonomin plötsligt tillåter det.

Forskarnas rapport var som en obehaglig, kall vindil i det ombonade sammanträdesrummet. Energieffektivisering kan betyda väldigt olika saker. Edinburgh ligger inte långt härifrån. 

Publicerad 13 mars 2009

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.