Tips och råd | 12 jun 2023

Boverket lanserar digital energiguide för småhusägare

Boverket har lanserat en energiguide för hållbar renovering som riktar sig till småhusägare. Här har Boverket samlat kunskap, goda råd och tips.

Boverket lanserar digital energiguide för småhusägare
Boverket har tagit fram en guide med tips och råd för energieffektivisering till småhusägare. Senare i år kommer en liknande för flerbostadshusägare. Foto: Shutterstock

–  Vi hoppas och tror att många småhusägare funderar på att sänka energianvändningen inför nästa vinter. Därför lanserar vi Energiguiden redan nu och kanske vill de ägna en del av sommaren åt att lära känna sitt hus och ta reda på vad som kan vara lämpliga åtgärder, säger Susanne Åkesson som är uppdragsägare på Boverket.

Boverket har regeringens uppdrag att samla kunskap om energieffektiviserande renovering och göra den lättillgänglig för småhusägare, ägare av flerbostadshus, både professionella fastighetsägare och ägare av bostadsrätter. Boverket börjar med en guide för småhusägare och senare i år kommer den att kompletteras med liknande information för dem som äger flerbostadshus.

Guiden har tagits fram i samarbete med Energimyndigheten och  innehåller opartisk information om hur man kan genomföra en hållbar renovering – allt ifrån att byta uppvärmningssystem, täta fasader och vindar, till att byta fönster. Boverket vill att småhusägarna ska göra medvetna val för att sänka energianvändningen som även kan förbättra inomhusmiljön. Det ska också vara åtgärder som bidrar till att bevara kulturvärden och minska påverkan på klimat och miljö. Guiden innehåller även goda råd och rekommendationer för att undvika oönskade konsekvenser som fel, brister och skador.

– Vi tycker att småhusägaren ska börja med att lära känna sitt hus, det är viktigt för att göra rätt åtgärder. Sedan informerar vi om lönsamhet och finansiering, vilka hänsyn som man bör ta, regler och tillstånd för olika åtgärder, hur man upphandlar tjänster och sedan bygger och underhåller sitt hus. Här finns en lång rad av vägledande texter som vi hoppas att småhusägarna ska ha nytta av, säger Kristoffer Edblad som är projektledare för Energiguiden.

 

Källa: Boverket

Publicerad 12 juni 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.