Radon | 28 sep 2023

Bottenplan i flerbostadshus bör alltid radonmätas

Radon på bottenplan i flerbostadshus, oberoende av vilken typ av husgrund som är aktuell, bör alltid mätas. Den slutsatsen drar radonlaboratoriet Radonova efter att ha analyserat statistik från radonmätningar av drygt 20 000 svenska lägenheter.

Bottenplan i flerbostadshus bör alltid radonmätas
Radonova ändrar och skärper därmed sina rekommendationer till de som ska mäta radon i bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter med lägenheter. Husen på bilden har inget samband med texten. Foto: Radonova

Radonova ändrar och skärper därmed sina rekommendationer till de som ska mäta radon i bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter med lägenheter.

Slutsatsen från mätstatistiken innebär konkret att radon bör mätas lika mycket på bottenplan i hus med källare (utan direkt markkontakt) som ett hus med platta på mark (med direkt markkontakt). Rekommendationen är därför att alltid mäta bottenplan oberoende av vilken typ av husgrund den aktuella fastigheten har. Statistiken omfattar radonmätningar utförda år 2020 till 2023.

Tryggve Rönnqvist, teknisk chef på Radonova Laboratories. Foto: Radonova

– Analysen ger oss stöd att alltid rekommendera radonmätning i samtliga lägenheter på bottenplan. Det kan också noteras att mätprotokollet ANSI/AARST som används i USA anger att samtliga lägenheter på bottenplan bör omfattas om det finns en källare under där radonhalten inte mätts, säger Tryggve Rönnqvist, teknisk chef på Radonova Laboratories.

– I Sverige säger den nuvarande metodbeskrivningen att man bara behöver mäta alla lägenheter som har direkt markkontakt (platta på mark) och minst 20 procent av de som inte har markkontakt (källare under).

Fakta

Vad är radon?

  • Radon är en radioaktiv gas som läcker in från marken och vissa fall kommer från byggnadsmaterial. Beroende på marken under huset och typen av byggnadskonstruktion kan skadligt höga koncentrationer av radon uppstå.
  • Radon är en hälsorisk som näst efter rökning den vanligaste orsaken till att människor drabbas av lungcancer.
  • Globalt beräknas varje år 230 000 människor drabbas av lungcancer som en följd av långvarig exponering för radon. I Sverige är motsvarande siffra cirka 500 människor.

Källa: Radonova

Publicerad 28 september 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.