plattform | 7 dec 2022

Bostadsrättsföreningar ska inspirera varandra till energieffektivisering

Det finns en stor outnyttjad potential gällande energieffektivisering i bostadsrättsföreningar. Energieffektiviseringsföretagen och Fastighetsägarna har av den anledningen tagit fram plattformen och verktyget ”Klimatknuffen” där föreningar enkelt kan inspirera varandra genom att visa upp goda exempel.

Bostadsrättsföreningar ska inspirera varandra till energieffektivisering
Genom den digitiala plattformen Klimatknuffen ska bostadsrättsföreningar lära av varandra gällande energieffektivisering. Foto: Pixabay

Klimatknuffen är ett digitalt verktyg som bidrar till att skapa transparens och dialog mellan bostadsrättsföreningar för att se till att fler lönsamma energieffektiviseringsåtgärder genomförs. Verktyget utgår från en karta där föreningarna enkelt kan registrera sina fastigheter samt genomförda energieffektiviseringsåtgärder.

– Vi vill göra det så lätt som möjligt att göra rätt, säger Annika Marmbrandt, projektledare.

Verktyget ger även föreningarna möjlighet att visa upp vilka installatörer och entreprenörer de har anlitat, vilket blir till viktiga referenser i närområdet för grannarna. Verktyget handlar om att visualisera vad som är gjort i liknande fastigheter i närområdet, och har inte fokus på siffror och kWh. Det är anpassat efter privatpersoner som på ett enkelt sätt ska kunna se hur man i sin förening kan gå vidare med sitt effektiviseringsarbete och med hjälp av vem.

– Tanken är att man ska få inspiration från grannarna; “Jaha de har tilläggsisolerat alla rör! Det kanske vi också skulle kunna göra, vi har ju en liknande fastighet med samma byggår. Och de använde sig av Lena rör och fix AB och är jättenöjda, då kan vi ju också kontakta den firman!”, fortsätter Annika Marmbrandt.

Goda exempel i närområdet är ett bra sätt att inspirera. Om man sedan även följer upp med konkreta tips och råd hur man tar arbetet vidare, samt erbjuder en möjlighet att kontakta avsändaren med frågor eller funderingar så sänker vi tröskeln ytterligare och kan se till att fler bostadsrättsföreningar energieffektiviserar.

Klimatknuffen är ett samverkansprojekt mellan Energieffektiviseringsföretagen (EEF), Fastighetsägarna Stockholm och forskningsinstitutet RISE. Projektet är finansierat av Energimyndigheten inom programmet ’Design för energieffektiv vardag’.

 

Källa: Energieffektiviseringsföretagen

Publicerad 7 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.