LÅGENERGIHUS | 22 mar 2017

Bostadsbolag vill ha bättre beslutsunderlag

Ett gemensamt och jämförbart beslutsstöd står högt på önskelistan bland allmännyttiga bostadsbolag som bygger energieffektivt. Det framgår av intervjuer med 20 bolag.

Många allmännyttiga bostadsbolag har som ambition att bygga mer energieffektiva flerbostadshus än vad BBR kräver, så kallade lågenergihus. För att kunna fortsätta med det, gärna i större utsträckning än i dag, efterfrågar bolagen en gemensam modell för beslut.

Många vill bygga lågenergihus, men det finns ingen standardprocedur för hur det ska gå till eller värderas.

– Många vill bygga lågenergihus, men det finns ingen standardprocedur för hur det ska gå till eller värderas. En gemensam modell är viktig för att kunna visa exempelvis att lägre energianvändning blir mer ekonomiskt i längden, säger Åsa Wahlström, forskare vid CIT Energy Management i Göteborg.

Inom ramen för projektet ”Beslutsunderlag för lågenergihus inom allmännyttan” har intervjuer genomförts med 20 allmännyttiga bostadsbolag i hela landet.

Slutsatsen från projektet är att de allmännyttiga bostadsbolagen framförallt efterfrågar enklare kalkyl- och värdeberäkningsmodeller, säkrare förfrågningsunderlag och anbudsutvärdering, säkrare uppföljning samt bättre erfarenhetsåterföring. Alltihop är nödvändigt som underlag till beslut kring byggande av lågenergihus.

– Det blir inte hållbart om man inte vet hur man ska vikta olika anbud och jämföra dem med varandra. Vissa bolag har egenutvecklade modeller och tycker att det är jättelätt att bygga lågenergihus, medan andra inte förstår alls hur de ska få ihop kalkylen, säger Åsa Wahlström.

En fortsättning på projektet blir förhoppningsvis att arbeta fram ett gemensamt verktyg för beslut om lågenergibyggande i allmännyttan. Det kräver dock ny finansiering.

Rapporten om projektet beräknas vara klar i april.

Marie Granmar

Fakta

Ny rapport

Projektet ”Beslutsunderlag för lågenergihus inom allmännyttan” är ett samarbete mellan Sabo, Stockholmshem, NCC, Skanska, Passivhuscentrum Västra Götaland, White Arkitekter, Telge Hovsjö, Fastighets AB Förvaltaren, CIT Energy Management och Sustainable Innovation. Arbetet finansieras av Energimyndigheten genom IQ Samhällsbyggnads program E2B2 och SBUF.

Publicerad 22 mars 2017

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.