Solceller | 28 sep 2022

Bonava lanserar enfamiljshus med solceller

Bonava har sedan tidigare byggt flerbostadshus med solceller på taken, nu lanseras det första enfamiljshuset med solceller.

Bonava lanserar enfamiljshus med solceller
Bonava lanserar sina första enfamiljshus med solceller på taken. Bild: Bonava

– I en marknad som präglas av oro för stigande räntor och rusande elpriser ligger det helt rätt i tiden att erbjuda energisnåla, miljömärkta hem med egna solceller. Eftersom bostäderna kommer vara Svanenmärkta och har extra låg energianvändning finns möjlighet till ränterabatt med gröna bolån. Solcellerna gör att de boende kan producera sin egen el för att hålla nere kostnaderna, säger Dan Robertsson, projektchef för Sörgården.

Bostäderna ligger i kvarteret Sörgården i Öjersjö, Göteborg. Hållbarhet är det genomgående temat för grannskapet Sörgården – solceller på taken, möjlighet för laddplats i carportarna och ett gemensamt förråd för verktyg och trädgårdsredskap är några exempel som ska förenkla möjligheten att leva hållbart och energismart.

– Ta vårt hus på 158 kvadratmeter som exempel. Där har vi ett uppskattat genomsnittligt elbehov på cirka 6000 kWh per år för uppvärmning och varmvatten och cirka 5000 kWh per år för hushållsel.  Med 16 solcellspaneler på taket kan huset producera cirka 5000 kWh el per år, vilket med de höga elpriser som väntas framöver, på 2-4 kronor/kWh, kan solcellerna ge besparingar på mellan 10 000 – 20 000 kronor om året, säger Helena Gajbert, energi- och hållbarhetspecialist.

Ett hus med solceller värderas idag dessutom betydligt högre än de utan.

Källa: Bonava

Publicerad 28 september 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.