klimatsmart | 20 jan

Billingehus totalrenoveras och blir klimatsmart

Hotellanläggningen Billingehus, som i år firar 50 år, ska totalrenoveras utvecklas till en av södra Sveriges främsta destinationer för människors välbefinnande, nöjen och möten med ett unikt utbud av aktiviteter och friluftsliv.

Billingehus totalrenoveras och blir klimatsmart
Vid årsskiftet 2022 förvärvades Hotell Billingehus av Lotus Hotel Group och ska nu genomgå en omfattande renovering. Foto: Lotus Hotel Group

Viktigt i arbetet har varit att hitta en hållbar energi- och kostnadseffektiv kyllösning. Kyluppdraget har fått till Kyl-Effekt som i den första etappen ska installera en varukylanläggning i hotellbyggnaden. Den kommer bland annat att betjäna ett storkök på 330 kvadratmeter med 17 kyl- och frysrum, kylbänkar och vinkylare men också ett kallbad i spa-avdelningen.

Tekniken som används är modern CO₂-teknik, där koldioxid använts istället för miljöpåverkande  syntetiska köldmedier. Den CO₂ som nyttjas har tagits om hand som en biprodukt vid biogastillverkning och därefter kapslats in i ett slutet system. Kylanläggningen är förberett för full värmeåtervinning och är en av marknadens mest energieffektiva och miljövänliga lösningar för kyla och värme.

– Vi är i stort sett färdiga med projekteringen av uppdraget. Vi kom sent in i projektet och har därför jobbat snabbt. Det finns andra entreprenörer som varit med i flera år. I månadsskiftet mars/februari går vi i produktion. Vi samarbetar med en otroligt duktig och inspirerande beställare som är insatt i allt från inredning till byggteknik. Det är också väldigt positivt att Lotus Hotel Group ser till att involvera lokala företag i projektet, säger Jonas Nero, vd på Kyl-Effekt AB.

Källa: Nordic Climate Group

Publicerad 20 januari 2023

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.